Visegrad-topmøde: Enighed om mange vigtige punkter

Premierministrene fra V4 landene sidste år, her med Peter Pellegrini som Slovakiets premierminister Foto: Tjekkiets regeringskontor

Af Michael Skovgaard

Centraleuropa: Visegrad-gruppen holdt topmøde fredag i anledning af, at Polen overtager formandsskabet. Premierministrene blev modtaget af præsident Duda og premierminister Mateusz Morawiecki.

Præsident Duda slog fast, at V4-landene har haft succes med at modsætte sig tvangsfordeling af migranter og markere en fælles front trods pres fra EU. Han understregede desuden, at alliancen mellem de fire lande vil kunne få afgørende politisk indflydelse i EU.

Chefen for det Polsk-Ungarske Samarbejdsinstitut Maciej Szymanowski var enig med præsidenten og slog fast, at en fælles holdning til migranter er et bevis på, at alliancen kan blokere for beslutninger, som ikke gavner regionen. Han understregede endvidere, at alliancen har fungeret fint, og at gruppen ofte taler med samme stemme.

Dog er alle V4-lande ikke altid enige, når det gælder visse emner. Blandt andet har Polen og Ungarn vidt forskellige syn på Rusland. Viktor Orbán mener, at man ikke kan ændre situationen i Rusland, så længe landet bliver støttet af Tyskland, men det betyder ikke, at Ungarn nødvendigvis ser anderledes på Rusland end Polen.

Selv om der er uenigheder, er V4-gruppens styrke, at man kan tale åbent om tingene, uden at der lurer uden større overraskelser. Migration, infrastruktur og aktiv politik over for stater, som gerne vil være medlemmer af EU, er områder, hvor V4-landene stort set er enige.

„Vi kan ikke forholde os passive over for Balkanlande, som har været genstand for den lukkede dørs politik“, lød det videre. „Processen med at udvide EU er ikke slut, og V4-landene vil arbejde aktivt for, at Serbien, Nordmakedonien, Kosovo, Montenegro, Albanien og Bosnien-Hercegovina bliver medlemmer af EU.“

Share This