Vil Tre Hav Projektet betyde en ny splittelse af EU?
Øst- og Centraleuropa: Donald Trump var æresgæst på gårsdagens Tre Hav Initiativets topmøde. Alliancen består af tolv central- og østeuropæiske lande, der grænser op til Østersøen, Adriaterhavet og Sortehavet. Landene har til hensigt at intensivere det økonomiske samarbejde med hinanden. Medierne i de respektive lande i regionen har forskellige synspunkter omkring initiativet.
Den rumænske avis Gândul forklarer initiativets begyndelse og dets mål: “Den polske præsident Andrzej Duda idé er en ny udgave af Józef Piłsudskis strategiske før krigsprojekt, denne gang med økonomisk fokus. Pilsudki ønskede at bringe Polen og Litauen sammen for at afværge Ruslands og Tysklands ekspansionistiske tendenser. I forhold til det gamle projekt er Tre Hav Initiativet i det væsentlige et samarbejde mellem de central- og østeuropæiske lande inden for transport og energi. De fleste analytikere ser det som en slags udvidet Visegrád-gruppe, som også omfatter Rumænien og Ukraine samt tre lande, der grænser op til Østersøen, Finland, Sverige og Norge. De fleste EU-statsoverhoveder ser imidlertid initiativet som et forsøg på at opdele EU, skriver avisen.
Tre Hav Initiativet, der blev grundlagt sidste år i Kroatien, kunne ende med at koste de deltagende stater en formue, skriver den kroatiske avis Novi-list og advarer: “Trump understregede, at alle, der havde brug for olie og gas, bare skulle ringe til USA, fordi landet har enorme reserver. Det er meget godt, hvis verdens førende magt og landets præsident vil støtte de tidligere socialistiske stater, der strækker sig hele vejen fra Sortehavet til Adriaterhavet og Østersøen. … Men hvem skal betale for det hele, spørger avisen. Det er ingen hemmelighed, at USA har enorme reserver. Men landets gas er også langt dyrere end russisk gas. Vi bør ikke basere vores allerede svage økonomi og dårlige levestandard på amerikansk gas, som er alt for dyr.
Ungarn kunne snart spille en nøglerolle i Østeuropa, skriver den regeringsvenlige ungarske dagblad Magyar Hírlap: “Regionen mellem Tyskland og Rusland er ved få en stigende betydning. De tolv lande, der udgør 22 procent af EU’s befolkning, har for tiden den højeste økonomiske vækst i Unionen. Fra et politisk, økonomisk, infrastrukturelt og forsvarspolitisk synspunkt kunne denne strategisk vigtige region spille en nøglerolle i Europa sammen med Berlin-Paris-tandem. Viségrad-gruppen, hvor Ungarn spiller en ledende rolle, har en stor betydning for det regionale samarbejde. Hvis Ungarn udviser mod, intelligens og udholdenhed, kan det blive en vigtig bro og et strategisk knudepunkt mellem øst og vest, mener avisen. ota