Ad

Vil Det Europæiske Folkeparti alligevel ikke af med Fidesz?

Illustrationsfoto: Burrows

Ungarn: Da Det Europæiske Folkeparti (i det følgende benævnt ′′ EPP ′′) aftalte med Fidesz om partiets suspension i marts 2019 (Fidesz officielt suspenderede sig selv eller stemte efter aftale for sin egen suspension), omfattede afgørelsen bestemmelsen at ′′ Tre vismænd ′′ skulle udarbejde en rapport om situationen, på baggrund af hvilken næste procedure og evt udelukkelse skulle besluttes.

Medlemmerne af dette udvalg blev fremtrædende medlemmer af EPP: tidligere østrigsk kansler Wolfgang Schüssel, tidligere formand af Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy og tidligere formand for Europa-Parlamentet Hans-Gert Pöttering.

Ifølge uofficielle rapporter blev den konservative Schüssel, hvis parti havde problemer i årtusindskiftet på grund af regeringen med Haiders FPÖ, valgt på foranledning af Viktor Orbán, mens Van Rompuy blev valgt af den mere liberale del af EPP. Pöttering skulle have været tungen på vægtskålen. Udvalget skulle udarbejde sin rapport i løbet af et halvt år, men intet er sket og rapporterne om udvalgets arbejde er udeblevet.

Nu har Schüssel i et interview i den østrigske Presse am Sonntag indrømmet, at udvalget ikke længere eksisterer. Han beskylder desuden formanden for EPP Donald Tusk for at hindre udvalgets arbejde, fordi han ikke var tilfreds med resultaterne.

Van Rompuy reagerede på Schlüssels udsagn via den officielle EPP-kanal. Ifølge ham blev udvalget opløst, fordi medlemmerne ikke kunne finde konsensus. Et videre arbejde gav derfor ifølge ham ikke mening. Det var med andre ord ikke Tusks initiativ at stoppe udvalgets arbejde.