Viktor Orbán på vej mod en sikker sejr

Viktor Orbán Foto: Elekes Andor

Spørgsmålet ved søndagens valg i Ungarn er ikke, om Viktor Orbán vinder, men hvor meget han vinder. En splittet opposition, ungarske vælgere i udlandet og Orbáns stigende respekt i udlandet er nogle af grundene, hvorfor Viktor Orbán ikke kan stoppes. I hvert fald ikke ved det kommende valg

Af Ota Tiefenböck

Ungarn: Ungarns parlamentsvalg i morgen bliver ganske udramatisk. Viktor Orbán får ifølge de seneste meningsmålinger en tilslutning fra op til 50 pct. af de ungarske vælgere. Det er et antal Viktors Orbáns europæiske kritikere kun kan drømme om. Det er derfor så godt som sikkert, at Viktor Orbáns parti Fidesz vil vinde morgendagens parlamentsvalg, og at Viktor Orbán kan fortsætte på posten som Ungarns statsminister for tredje valgperiode i træk. Det uafklarede ved søndagens valg er kun, hvor stor Orbáns sejr bliver, og om Viktor Orbáns regerende koalition opnår et totredjedeles flertal i det ungarske parlament, som åbner op for yderligere muligheder, heriblandt ændringer af landets forfatning.

Afvisning af især muslimske indvandrere har uden tvivl været Viktor Orbáns vigtigste valgemne og er den største kilde til hans popularitet i Ungarn. Ifølge den seneste meningsmåling fra Nézöpont Institute er 82 pct. af ungarerne glade for landets grænsehegn og er imod migration og en obligatorisk omfordeling af flygtninge i EU’s medlemslande. Hovedparten af disse ser Viktor Orbán som den bedste og eneste garant for, at Ungarn vil holde fast og afvise omfordelingen af flygtninge til Ungarn – og vil derfor hovedsageligt stemme på hans parti, Fidesz.

Fideszs popularitet bliver endvidere styrket af de seneste års økonomiske vækst, lav arbejdsløshed og lav inflation. Ungarn har i 2017 haft en økonomisk vækst på omkring fire pct., og det er noget, som de fleste ungarere nyder godt af og kan mærke i dagligdagen.

Hertil kommer, at den ungarske opposition er splittet, både til højre og til venstre fra Fidesz og synes ikke at være i stand til at indgå et samarbejde. Et lokalvalg i den ungarske by Hódmezövárhely i februar, hvor alle oppositionspartier gik sammen og besejrede Fideszs kandidat til borgmesterposten, burde ellers have givet inspiration til, at det er nødvendigt, hvis partierne vil gøre sig bare et lille håb om at vælte Viktor Orbán.

Viktor Orbán har i løbet af de seneste otte år ved magten desuden formået at få de statslige medier under sin kontrol, herfra får han en yderligere opbakning, og han har ændret det ungarske valgsystem, så det – ifølge kritikerne – nu er en klar fordel til Fidesz. Det forventes derudover, at mindst 250.000 ungarere i udlandet vil afgive deres stemme til det kommende valg. De fleste af disse vil formentlig stemme på Viktor Orbán. Hovedparten af ungarerne i Rumænien, Ukraine, Serbien eller Slovakiet har fået deres ungarske statsborgerskab takket være den nuværende regerings lovgivning og er derfor nogle af Viktor Orbáns mest loyale vælgere. Det kan vise sig, at det netop bliver disse vælgere, som kan sikre Viktor Orbán to tredjedels flertal i parlamentet.

Ungarns kommende statsminister vil fortsat hedde Viktor Orbán, og lederne i Bruxelles må indstille sig på, at de ikke slipper af med ham foreløbigt. Da Viktor Orbán i 2015 ankom til EU topmøde i Riga blev han mødt med ordene “Hello dictator” fra Europa Kommissionens joviale formand Jean-Claude Juncker. I dag, omtrent tre år senere, har Jean-Claude Juncker, og de europæiske ledere generelt fået en lang større respekt for Viktor Orbán og sådan bliver det ved med at være, i hvert fald i de næste fire år.

 

 

 

 

 

Share This