”Vi har fået nok” – protesterne mod den katolske kirke i Polen

Illustrationsbillede: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Mange polakker har i årevis haft et ”indre ur”, at møde op i kirken og lytte til præsten stort set hver søndag. Sådan forholder det sig ikke længere. Det skriver Aleksandra Pawlicka og Joanna Rusinek i en analyse for det polske ugeskrift ”Newsweek” (40.2020).

Frustrationerne har taget til. En protestbevægelse i stil med ”Me-Too” anti-sexisme kampagnen har set dagens lys. Overskriften er: ”Vi har fået nok” (af kirken). Ét af mange eksempler er Magdalena Smoczynsky, psykolog og datter af den mangeårige redaktør af det polske ugeskrift ”Znak” Jerzy Turowicz.

Som for mange andre er hendes utilfredshed rettet mod den fundamentalistiske katolske radiosender ”Radio Mariya”s indflydelse, kirkens dække over pædofili samt kirkens mange anti-LBGT kampagner. Et andet eksempel er Agnieszka Krakowa. Også hun har fravalgt kirken. Årsagerne er, at den lokale præst brokkede sig over, at hun havde plakaten ”Konstytucja”, der symboliserede modstand mod regeringen, hængende ved familiens hus, og kaldte ”in vitro”, dvs. fødsler via kunstig befrugtning, ”djævelens værk”.

Kirken fremlægger ikke statistik, der viser hvor mange der forlader kirken (”apostazia”). Vi skal tilbage til 2010 for at finde tal. De viste at 459 sagde farvel til kirken det år. Til gengæld har vi nyere tal. De viser markante store fald i kirkegang og religiøsitet blandt de unge. Tal fra ”Pew Research Center” i 2018 viste eksempelvis, at kun 16 pct. af de unge fandt religion ”væsentligt” for deres liv.

Antallet af kirkegængere har generelt været faldende, til ca. 30 pct. af befolkningen. Antallet er klart højest i de regioner, hvor Lov og Retfærdighedspartiet får flest stemmer. Det er et problem, hedder det i artiklen, at nyuddannede yngre præster i høj grad fremsætter patriotiske og nationalistiske synspunkter. 62 pct. af dem stemmer på Lov og Retfærdighedspartiet, 24 pct. på højrepartiet ”Konføderationen”.

Følgen af ”Vi har fået nok” kampagnen er en øget ”privatisering” af religion. De fleste ophører ikke med at føle sig som katolikker, men undgår at bruge kirken som et mellemled mellem sig selv og Gud. Eller som sagt af den amerikanske teolog Harvey Cox, selve det at bryde med kirken afskaffer ikke nødvendigvis et religiøst menneske, ”homo religiosus”.

Den større kontakt med andre kulturer fremmer også ”privatiseringen” af religionen, giver den troende en bredere funderet og mindre national følelse. 

Share This