Verdensberømt professor opfordrer til forhandlinger i Ukraine og betegner mediernes rolle i konflikten som propaganda

Ukraine/Rusland: Den amerikanske verdenskendte økonom, professor Jeffrey Sachs, siger i et omfattende interview i den slovakiske tv-station TA3, at han ikke forstår, at diplomater presser på for krig i stedet for forhandlinger og mener, at ny oprustning ikke kan bringe noget positivt med sig til Ukraine, som allerede har mistet mindst en tredjedel af sin økonomi.

“Vi skal begynde forhandlinger med det samme,” sagde han indledningsvis. Han understregede, at der har været spændinger i landet i ni år, lige siden Maidan og den efterfølgende russiske invasion af Krim og den første krig i Donbas. “Det er ekstremt ødelæggende for Ukraine og farligt for Europa og hele verden. Denne krig skal slutte,” opfordrede han. Ifølge ham er vejen til forsoning, at begge sider er ærlige og åbne. Herunder at indrømme, at denne krig reelt har stået på i otte år.

Ifølge Sachs skal vi tage til efterretning, at Rusland har to klart formulerede røde linjer. Den ene er, at Rusland ikke vil opgive Krim, som har været dets base siden det attende århundrede. Den anden røde linje er NATO’s ekspansion til Ukraine, som Rusland opfatter som en direkte trussel mod den nationale sikkerhed.

“Hvis USA og Ukraine fortsætter med at tale om, hvordan NATO-tropper vil støtte generobringen af ​​Krim og udvidelsen af ​​NATO til Ukraine, vil vi have en krig her, som vil eskalere. Og hvis ingen af ​​siderne trækker sig tilbage, kan det eskalere til en atomkonflikt,” frygter Sachs.

På den anden side er den vestlige røde linje en garanti for det uafhængige Ukraines sikkerhed og suverænitet. Og det skal Rusland forstå og respektere.

Ifølge ham er problemet i øjeblikket dog mere med de russiske røde linjer. Vestlige politikere respekterer dem privat, men offentligt udtrykker de stadig tro på, at Ukraine vil få Krim tilbage. Og dermed bidrager de til yderligere ødelæggelse og eskalering. Samtidig har alle parter seriøse grunde til at sætte sig ved forhandlingsbordet og forsøge at afslutte konflikten. “Men jeg er samtidig overbevist om, at der er meget egen interesse og ønsketænkning i det, vi hører i vores medier og nyhederne fra slagmarken, jeg ville ikke engang være bange for at bruge ordet propaganda,” siger professoren, som mindede om, at vi allerede har negative erfaringer med den amerikanske regering i denne retning, for eksempel fra Afghanistan.

En bemærkelsesværdig annonce, som henviser til netop professor Jeffrey Sachs, dukkede i de seneste dage op i Politiken

Derudover påpegede Sachs, at præsident Putin allerede havde formuleret sine krav i slutningen af ​​2021, og at dette forslag kunne man vende tilbage til. Ifølge Sachs er krav som ingen udvidelse af NATO til det postsovjetiske rum eller Minsk-aftalerne et anstændigt grundlag for forhandlinger. Ifølge ham er Minsk-aftalerne et solidt grundlag for den videre udvikling af de omstridte områder. Problemet var, at de ikke blev overholdt, hvilket Sachs hovedsageligt ser som de vestlige garanter Tysklands og Frankrigs fiasko.

Professor Sachs er ikke hvem som helst. Han opnåede et professorat før han blev tredive, brugte derefter adskillige årtier på at rådgive adskillige regeringer om økonomiske reformer. I øjeblikket ud over at lede Earth Institute i Columbia Universitet, fungerer han også som en særlig rådgiver for FN’s generalsekretær. Han har fra begyndelsen af ​​krigen haft en kritisk holdning til den vestlige tilgang til konflikten i Ukraine. ota

Share This