Ad

Venstreekstreme i Sachsen mere voldelige end højreekstreme

Antifa-Foto-Leonhard-Lenz

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Normalt forbinder man den sydøsttyske delstat Sachsen med store grupperinger af voldsparate højreekstremister. Nu viser en opgørelse, at ekstremister på venstrefløjen statistisk set er mere voldelige – det skriver nyhedsmediet „Focus“.

Siden 2010 er der registreret 36 procent flere voldshandlinger begået af den yderste venstrefløj i forhold til den yderste højrefløj. Fra 2010 til 2019 har politiet i Sachsen registreret 1491 strafbare handlinger med et venstreekstremt politisk motiv. Tallet for højreekstreme handlinger i samme periode var 1097.

Tallene for 2020 ser således ud indtil slutningen af oktober: 150 tilfælde af venstreekstrem vold, og 54 tilfælde begået af højreekstreme. 

Ifølge politiet er tendensen, at den yderste venstrefløj er blevet mere målrettet og militant. Førhen gik man hovedsageligt efter at sabotere infrastrukturen. Siden er politifolk blevet udpeget som mål i lighed med andre politiske modstandere. Senest har der været flere tilfælde, hvor demonstranter har indkredset en enkelt betjent, flået hjelmen af denne og smadret en flaske i hovedet på ham. Det har ikke krævet dødsofre endnu, men det har været tæt på.

Derudover har der været flere korporlige angreb på personer, som er beskæftiget med nybyggerier, og skaderne efter sabotage – for eksempel i form af væltede byggekraner – løber op i et større millionbeløb, som regel uden at gerningsmændene bliver straffet.

Storbyen Leipzig er det primære hjemsted for den hårde venstreekstreme eller „autonome“ kerne. Tidligere var det Berlin, men flere søger mod Leipzig i takt med gentrificeringen og de stigende boligpriser i hovedstaden.