Ved vi overhovedet i Danmark, hvad frihed er for noget?

 

Ivan Klima under det omtalte interview  Foto: Ota Tiefenböck

Ivan Klima under det omtalte interview Foto: Ota Tiefenböck

Ota -nyt billedeBlog: I disse dage, hvor man over hele Europa fejrer 70-årsdagen for afslutningen af Anden Verdenskrig og taler om frihed, kommer jeg til at tænke på et interview jeg engang har lavet med den tjekkiske forfatter Ivan Klima.

Ivan Klima er en tjekkisk forfatter,  hvis romaner er oversat til omkring 30 sprog, herunder dansk.

Han valgte efter den sovjetiske invasion i Tjekkoslovakiet i 1968 at blive i Tjekkoslovakiet og blev efterfølgende degraderet fra sine jobs, ikke måtte udgive bøger og var konstant under politiets overvågning.

Han var godt klar over, det ville ske, alligevel valgte han at blive i Tjekkoslovakiet.

Han var  i USA, da russerne kom i august 1968, som gæsteprofessor ved et amerikansk universitet. Han var der sammen med sin familie og fik tilbudt en fast stilling ved universitetet og kunne have haft et godt liv med alle de materielle fornødenheder. Han valgte at rejse hjem.

Han fortrød aldrig sin beslutning og takkede altid nej, hvis der fra systemets side blev antydet, at han gerne måtte rejse ud og blive i udlandet. Man ville nemlig gerne af med ham fra magthavernes side.

En af Ivan Klimas begrundelser for at han blev var, at han ikke vil kunne nyde en frihed, han på ingen måde var med til at skabe. Friheden i Vesteuropa vil han ikke kunne glæde sig over, fordi han ikke var medvirkende til at skabe den.

Ivan Klima er 83 år i dag. Han har som barn været interneret i koncentrationslejren i Theresienstadt og han har været blacklistet i det daværende Tjekkoslovakiet i mere end 20 år.

Ifølge den franske forfatter Jean Poul Sartre skaber mennesket sin frihed via sine valg og ved sine handlinger, og vel at mærke skal tage ansvar for sine handlinger.

Frihed er altså ikke noget, der er kommer flyvende til en, eller er noget statisk, som bare findes i et samfund.

Frihed er noget, vi hver især skaber med vores handlinger og vores valg.

Set i det lys virker den frihed vi i Danmark fejrer i disse dage lidt hult. Det er som om den vestlige frihed efterhånden er blevet forvekslet med konstante krav til samfundet og andre mennesker. Forvekslet med millimeterdemokrati, overdreven ligestilling, materialisme, en påtaget humanisme, påtaget søgen efter problemer – jeg kunne blive ved.

Ivan Klima har levet i undertrykkelse hovedparten af sit liv, men er formentlig meget friere end mange af de mennesker, der i disse dage sætter lys i vindueskarmene for at markere at de er frie.

Frihed er nemlig noget helt andet end hvilken bil man kører rundt i, hvor mange penge man tjener, hvad tøj man går rundt i, hvor attraktiv ferie man tager på eller hvor stor et hus man har.

 

Share This