Valget i Tyskland: Alt er åbent
SPD siger endegyldigt nej til en ny GroKo – eller gør de? Merkel er svækket, og Tyskland kan ende i en regeringskrise uden sidestykke
Af Michael Skovgaard
Tyskland: Efter valget udtalte Martin Schulz på egen hånd, at SPD vil gå i opposition. I løbet af weekenden meddelte ministerpræsident Malu Dreyer i delstaten Rheinland-Pfalz, at beslutningen om at gå i opposition er ”uomstødelig”, da en ny periode med en SPD-CDU/CSU-regering blot vil styrke yderfløjene i tysk politik. Men samtidig betegnede hun en GroKo som en absolut nødløsning.
Den nødløsning kan blive aktuel, hvis de kommende forhandlinger om en såkaldt Jamaica-koalition ender med at gå i vasken. De fire partier CDU, CSU, FDP og De Grønne indleder sonderinger i den kommende tid, men ingen venter, at en mulig ny regering er på plads før ind i det nye år.
Efter sigende har De Grønne og FDP haft hemmelige møder om fordelinger af ministerposter i en ny Jamaica-koalition, hvilket har bragt sindene i kog hos CDU’s søsterparti CSU i Bayern, som forlanger, at alle fire partier sætter sig sammen ved forhandlingsbordet uden foregående aftaler.
Modsætninger mellem de fire partier er der nok af, men overraskende nok ser CSU i Bayern ud til at blive den største hindring for en Jamaica-koalition. CSU-chefen Horst Seehofer er på vippen, og først i november afgøres det, om han fortsætter som partiets leder.
Merkel står over for nogle meget svære forhandlinger om en ny regering i form af en sort-gul-grøn Jamaica-koalition, som aldrig har været prøvet før. Hvis forhandlingerne går i vasken, er der kun en ny GroKo med SPD tilbage som en eventuel nødløsning.
SPD’s udmelding om, at partiet vil gå i opposition, har medført kritik fra både FDP-chefen Christian Lindner og flere CSU-politikere, som kalder det en falliterklæring, at SPD kategorisk udelukker deltagelse i en kommende regering.
Alt er således op til SPD og partiets endelige beslutning, hvis Jamaica-koalitionen går i vasken. Hvis socialdemokraterne holder fast ved et nej, lurer der en regeringskrise uden sidestykke i nyere tysk historie.
I så fald er eneste mulighed en mindretalsregering under ledelse af CDU og Merkel, eller et nyvalg i løbet af det nye år. Ingen af de etablerede partier ønsker dog et nyvalg af frygt for øget tilslutning til det nationalkonservative parti AfD. CDU og SPD stod som valgets store tabere, og et nyvalg på nuværende tidspunkt vil sandsynligvis blot forstærke de to partiers krise.
Merkel har ganske enkelt et problem – eller flere. Det store spørgsmål er, om hun vælger at kaste håndklædet i ringen og gå af, hvis det kommer til nyvalg. I så fald står Tyskland – og Europa for den sags skyld – over for en helt ny situation.