Valget i Tjekkiet afgjort: Oppositionen vinder, Kommunisterne og Socialdemokraterne ude af parlamentet

Kommunistpartiets vælgermøde sidste sommer, nu er partiet ude af parlamentet Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Efter optælling af 99,93 procent af stemmerne er det søndag aften klart, at den politiske bevægelse ANO (Ja) af Andrej Babis tabte valget i Tjekkiet. ANO har fået 27,14 procent af stemmerne, mens koalitionen SPOLU (Sammen) bestående af tre partier har fået 27,78 procent af stemmerne. Koalitionen bestående af Piratpartiet og partiet STAN (Borgmesternes Parti)  fik 15,60 procent af stemmerne. Højreradikale SPD fik 9,56. Ingen andre partier, herunder Kommunisterne (KSCM) 3,60 procent og Socialdemokraterne (CSSD) 4,66 procent har klaret spærregrænsen. 

Alt tyder således på, at de to oppositionskoalitioner formentlig vil danne en regering efter valget. Det kan dog vise sig at være problematisk, da de fem partier som udgør de to koalitioner er vidt forskellige og spænder fra ODS, et borgerligt demokratisk parti til Piratpartiet, en moderne proeuropæisk centrumvenstre parti, som ifølge nogen, især partiets modstandere, betragtes som  nymarxistisk. Alle fem partier har inden valget afvist at indgå et samarbejde med ANO.

Det forventes dog, at præsident Milos Zeman, vil have Andrej Babis som forhandlingsleder ved forhandlinger om dannelsen af en ny regering, da han inden valget varslede, at partilederen af det parti, der vinder valget, skal forsøge at danne en regering. Her er ANO langt det stærkeste enkeltparti. ota

Share This