Valg i Ukraine: Kiev er klar til valg

Timosjenko

Sommervejret har for alvor indfundet sig i Kijev og det samme har valgstemningen. Byen summer af sprog fra hele verden, mens journalister, valgobservatører og andre iagttagere gør deres indtog. På Uafhængighedspladsen navigerer fotografer med telelinser og kamerastativer mellem barrikader af tømmer og opstablede bildæk.

Demonstranterne, som siden december 2013 har beboet pladsen i telte og interimistiske træskure, er ikke alle interesseret i at udtale sig, men viser gerne deres flag og bannere med slogans frem til pressefolkene.

I boder rundt om pladen sælger folk souveniers; toiletpapir og dørmåtter med tegninger af den afsatte præsident Janukovitj er populære. Det samme er nationale symboler i form af flag og bånd i de ukrainske farver og små nøgleringe med et andet nationalsymbol, plastikfigurer af “salo”, stykker af svinefedt, som spises med hvidløg og salt eller sennep og skylles ned med vodka.

Opgør med fortiden og nationale forventninger spiller tydeligvis en stor rolle her på pladsen og optimister håber, at valget kan blive en ny start for Ukraine.

Hvad den umiddelbare fremtid bringer, er dog svært at sige. Valgkampen stoppede officielt ved midnat efter en effektiv slutspurt, hvor kampagnemedarbejdere blandt andet delte materiale rundt i lejlighedskomplekser og på metrostationer, og nu er kun afstemningen tilbage.

Intet tyder på at der bliver rokket ved de seneste meningsmålinger, der giver Petro Porosjenko, kaldet “Chokoladekongen”, et solidt forspring.

Om Porosjenko kan få de 50 procent af stemmerne, der kræves for at valget kan blive afgjort i én runde, er imidlertid usikkert.

Julia Timosjenkos tilhængere, som med deres boder, dækket af iøjnefaldende posters med billeder af kandidaten, har været stærkt synlige i gadebilledet, må til gengæld se tilslutningen til deres kandidat svinde. Nogle meningsmålinger melder om tilslutning på mindre end 10 procent til Timosjenko, der i 2004 var med til at lede den såkaldte Orange Revolution.

Kijev, der har mere end 2,8 mio. indbyggere, har tradition for i højere grad end resten af landet at stemme for kandidater, der ønsker en tættere tilknytning til Vesten.

Share This