Valg i Slovakiet, men kommer vælgerne?

Et bybillede fra Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: I 30 år har slovakkerne kunnet stemme frit ved de nationale valg og siden 2004 ved valgene til Europaparlamentet. Men ved valgene til Europaparlamentet har det mildt sagt været svært at få øje på vælgerne, konstaterer Saphora Smith i en reportage fra Slovakiet bragt for ”NBC News”. Kun 13.05 pct. stemte ved valget i 2015 og kun 6 pct. blandt de 18-24 årige!

Ved sidste parlamentsvalg var stemmedeltagelsen trods alt på 59.82 pct. Gennemsnittet for alle EU-lande er dog en del højere, 42 pct. og blandt de 18-24 årige på 28 pct. Nogle lande, Belgien, Bulgarien, Cypern, Grækenland og Luxemburg har stemmepligt, hvilket naturligvis øger valgdeltagelsen. Målet er at fordoble stemmedeltagelsen i Slovakiet til 25 pct., siger Ladislav Miko, lederen af Europakommissionens kontor i Bratislava.

”Folk griner, de tror ikke på det”, fortsætter han. Der er flere årsager til den ekstremt lave deltagelse. Folk tænker i baner som ”min landsby, min have, mit hjem”, siger Lucia Valentovica, som Saphora Smith interviewede i byen Trnava, og Valentovica selv agter heller ikke at stemme.

Langt de fleste føler, at EU er alt for langt fra deres hverdag, og som sagt af en anden interviewet, ”politikerne arbejder ikke for slovakkerne, de sidder blot i Bruxelles og tjener deres gode penge”.

En del skyldes, at medierne, politikerne og de politiske partier siden optagelsen i EU stort set har ignoreret valgene til Europaparlamentet. Det mener Vladimir Bilcik, der er kandidat for den nyvalgte præsident Zuzanna Caputova’s Progressive Slovakiets Parti og ”Sammen-Borgerdemokratisk Parti.

Selv tidligere ministerpræsident Iveta Radicova siger, at hun ikke agter at stemme! Vladimir Bilcik og præsident Zuzanna Caputova håber, at den politiske mobilisering i Slovakiet i kølvandet på mordet på journalisten Jan Kuciak vil kunne få stemmeprocenten i det mindste noget op.

En valgdeltagelse på blot 20 pct. vil blive set som en sejr. Kun få er imod EU-medlemskabet, men som i andre øst- og centraleuropæiske lande er der følelsen at blive behandlet som ”andenklassesborgere” i EU meget udbredt. Slovakiet får godt nok mange penge fra EU’s kasser, men mange mener, at udbetalingerne af pengene herfra kun kan skaffes gennem bestikkelse.  

EU valget i Slovakiet foregår i dag fra klokken 7:00 til 22:00. Resultaterne af valget bliver offentliggjort søndag klokken 23.

Share This