Valg i Kirgisistan,”New look” parlament, men ”old-style” politik

Kirgisistans hovedstad Bishkek, Manas statuen på Ala-Too Pladsen Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kirgisistan: Valg i Kirgisistan har over årene været mere konkurrencebetonede (”tough”) end i andre centralasiatiske lande og parlamentet mere ”livligt”. Det skriver ”Eurasianet” (4.9.20). Men det er ikke ensbetydende med, at de har været og vil være frie og fair. Uregelmæssigheder vil vi opleve igen.

4.oktober er der igen parlamentsvalg i Kirgisistan.  Det sidste præsidentvalg i 2017 var langt fra frit. Her vandt Sooronbai Jeenbekov kun takket være udstrakt brug af statens administrative ressourcer og intimidering af vælgerne.

Den centrale valgkommission har registreret 15 partier, spærregrænsen er 7 pct. 3.3 mio. har stemmeret. Medlemmerne af parlamentet er valgt på partilister, det betyder uundgåeligt mindre kontakt til valgkredsene, da de personlige stemmer ikke er udslagsgivende. 5 eller 6 partier ser ud til at kunne klare spærregrænsen og blive repræsenteret i parlamentet, der har i alt 120 medlemmer.

Formelt forholder præsident Jeenbekov sig politisk neutralt, men indirekte favoriserer han partiet Birimdik, der på listen har hans yngre bror, Asylbek og andre der er tætte allierede. Partiet slår på fortsat ”enhed og stabilitet”. Et andet parti, Mekenom Kirgisistan, er kendt som ”the party of the Maitraimovs”, en politisk familie der inkluderer tidligere chef for toldvæsnet Rayimbek Matraimov.

Om Birimdik og Mekenim Kirgisistan kan samarbejde eller er rivaler, er et åbent spørgsmål. Matraimov ”familien” støttede dog præsident Jeenbekov ved sidste præsidentvalg, også hans forgænger, Almazbek Atambayev. De to nævnte partier konkurrerede dog hårdt ved sidste lokalvalg. De er ikke med i det eksisterende parlament, dog en del af kandidaterne parlamentsmedlemmer.

Partierne i Kirgisistan er typisk midlertidige, kun møntet på at opstille ved et enkelt valg. Det socialdemokratiske parti har opstillet flere gange, men opstiller slet ikke ved valget den 4. oktober. Partiet har været nært forbundet med tidligere præsident Atambayev.

Det vil være en stor overraskelse, hvis partier som Bir Bol, Ata-Meken og Respublika klarer spærregrænsen. Det samme gælder også to mindre partier Chon Kazat og Reforma, der udadtil fremstår som anti-establishment partier. Bedre muligheder har business partiet ”Kirgisiens Parti”, men den centrale valgkommission har nægtet partiet at stille op. Efter alt at dømme bliver der plads for oppositionen i det ny parlament, men pladsen vil være yderst trang. Meget tyder på, at flere yngre vil få pladser i parlamentet, så et generationsskift kan måske være på vej.

Et andet centralasiatisk land, Tadjikistan, skal have præsidentvalg 11. oktober. Her er den 67-årige Amomali Ramon sikker på genvalg, nomineret for femte gang af hans Tadjikistan’s Folkedemokratiske Parti. Der er ikke nogen grænse, hvor mange gange en præsident kan opnå genvalg. Konkurrenter har næppe en chance, hvis de overhovedet kan stille op ved valget. De der stiller op vil ikke være aktive i valgkampen, måske vil de endda opfordre vælgerne til at stemme på Ramon! Det socialdemokratiske parti er ekstremt svagt i Tadjikistan og har undladt et opstille en kandidat.   

Share This