USA’s forsvarsminister besøger Georgien

Lloyd Austin Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Anthony J. RiveraMass

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Georgien: USA og Vesten har over det seneste år haft et noget anstrengt forhold til Georgien på grund af beskyldninger om illiberalisme og bevægelse i retning af et autoritært styre. Det fastslår ”Eurasianet” i en analyse fra 18. oktober. Ja, USA har ligefrem truet med sanktioner pga, af overgreb mod journalister og mod LBGT miljøet. Det forhindrede dog ikke den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin i at besøge landet og annoncere det nye ”Georgia Defence and Deterrence Enhancement Initiative”, som efter hensigten skulle markere overgangen til en ny fase i det bilaterale sikkerhedspolitiske forhold mellem de to lande.

Det militære samarbejde følger sin helt egen logik, frigjort fra moralske hensyn, er primært rettet mod Rusland, møntet på at understøtte Georgiens anti-russiske pro-vestlige udenrigs- og sikkerhedspolitik. Mødet fandt sted, samtidig med at Georgiens tidligere præsident Mikheil Saakasjvili sad i georgisk fængsel og lige før anden runde af lokalvalgene.

USA’s militære støtte til Georgien er i forvejen meget høj. Den er målt efter indbyggertallet på et topniveau i forhold til andre lande i det tidligere Sovjetunionen, deriblandt Ukraine. Tilbage i 2017 godkendte USA ønsket om leverancer af antitank Javelin missiler til Georgiens forsvar.  I 2020 blev der ydet 10 mio. til udstyr og træning af de georgiske specialtropper.

Alle ”mainstream” partier støtter den anti-russiske og pro-vestlige kurs. Men oppositionen og ikke mindst Saakasjvili’s parti (UNM) mener, at regeringspartiet Georgiens Drøm ikke gør det tilstrækkeligt konsekvent. Ivasjnivili’s regime drager Georgien nærmere Rusland, skrev Saaksjvili i et brev rettet til demonstrerende tilhængere i hovedstaden Tblisi 14. oktober.

Men den amerikanske forsvarsminister blev dog hjerteligt modtaget af ”hard-line” ministerpræsident Irakli Garibasjvili. ”Deres besøg er et stærkt vidnesbyrd om USA’s støtte til Georgiens territoriale integritet”, erklærede han under mødet med Austin. Under pressekonferencen bakkede Austin op om kravet om russisk tilbagetrækning af militær fra Abkhasien og Nordossetien.

Austins besøg i Georgien var led i en rundrejse, der også omfattede besøg i Ukraine, der ganske som Georgien ønsker NATO-medlemskab, samt Rumænien der regnes blandt USA’s mest trofaste allierede i Europa.

Share This