USA stadig uden ambassadør i Polen

Mark Brzezinski Foto: US Embassy Sweden

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/USA: I et halvt år har USA ikke haft en ambassadør i Polen, kun en charge d’affair. Joe Biden havde udset Mark Brzezinski som afløser for Georgette Mosbacher, der var Trumps valg til posten.

Iflg. den polske regering har Mark Brzezinski, der er søn af Jimmy Carters nok så berømte sikkerhedspolitiske rådgiver, nu afdøde  Zbigniew Brzezinski ikke polsk statsborgerskab. Det skyldes, at hans far (Zbigniew Brzezinski) i sin tid havde dobbelt statsborgerskab. Den argumentation køber Mark Brzezinski ikke. Jeg kan jo ikke opgive noget, jeg ikke har eller har ansøgt om (statsborgerskab),siger han. At Brzezinski junior ikke godkendes skyldes iflg. de polske medier “onet” og “Rzeczpopolita” det lige nu anspændte forhold mellem Det Hvide Hus og regeringen i Warszawa.

Den polske regering tøvede længe med at lykønske Biden med valgsejren. Regeringen i Warszawa har haft (og har) alvorlige uoverensstemmelser med Demokraterne i USA, fx når det gælder LBGT, ret for ofre for Holocaust til at erhverve sig fast ejendom i Polen og lige nu planen om at nedlukke amerikansk ejede Discovery TV i Polen.

Brzezinski junior var i sin tid rådgiver for Obama og Demokrat. Han taler polsk. Fra 2011-15 var han amerikansk ambassadør i Sverige. Polen har før haft problemer med at anerkende ambassadører, eksempelvis i forhold til nabolandet Tjekkiet. Polske medier regner med, at der i efteråret kan findes frem til et kompromis, sådan at Mark Brzezinski bliver Biden’s mand i Warszawa. Det koster dyrt at lade konflikten trække for langt ud i tid.

Share This