USA opgiver ”Fort Trump” i Polen

Illustrationsfoto: US Army

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Regeringen i Polen har over det sidste år ihærdigt arbejdet for at få etableret permanente amerikanske militærbaser i Polen, også kaldt ”Fort Trump”, men planerne er reelt opgivet. Det skriver polsk presse.

Alt tyder på, at USA’s viceudenrigsminister John C. Rood vil rejse til Polen præsentere en skrabet model, og accepteres den ikke, truer Washington polakkerne at genåbne spørgsmålet om erstatninger til jøder, der under og efter 2. verdenskrig fik konfiskeret ejendom i Polen.

”Venskabet” med Polen skal opretholdes, men er ikke gengældt. USA har, skriver Roman Imielski i ”Gazeta Wyborcza”, reelt kun én allieret i verden, Israels ministerpræsident Benjamin Netanjahu, som Trump gerne ser genvalgt. Storbritannien ses dog også ”ven” af USA. Andre lande betragtes ”transaktionelt”, højst som ”lejlighedsvist” allierede.

Polen siger Imielski, er blot en bonde i et globalt amerikansk skakspil, ikke en konge. Præsident Andrej Duda forsøgte for nogle måneder siden at få Trump på projektet under sit besøg i Washington, og den polske regering har gjort alt for at indynde sig i Washington. Den har været villig til at betale 2 mia. dollar for projektet, har købt dyre amerikanske våben (i stedet for bl.a. franske), hævet militærudgifterne, købt stigende mængder flydende gas (LNG) fra USA, er til Trumps tilfredshed gået imod Northstream II og støttet den amerikanske Iran – og Mellemøsten-politik. Men lige meget har det hjulpet.

Amerikanerne har, siges det, besluttet at nedbringe udgifterne til NATOs østflanke med 10 pct., fra 6.5 mia. dollar til 5.9 mia., heraf skal blot 232 mio. gå til at forsvare Polen og 250 mio. som støtte til Ukraine. Truslen fra Kina og cyberkrig vurderes klart højere end truslen fra Rusland.

Washington ønsker heller ikke at forværre forholdet til andre NATO-allierede og Rusland. Det er slemt nok i forvejen. Regeringen i Warszawa har handlet helt på egen hånd, uden om NATO og EU. Spørgsmålet er også, om baser i Polen vil kunne få tilstrækkelig opbakning i kongressen. I dag er der i Polen en amerikansk pancerbrigade på blot 4.500 soldater og en NATO bataljon – men på ”rotationsbasis”.

Share This