Ungarske socialister renser ud

 

Det er formentlig sidste gang, at Attila Mesterhazy(t.h.) kan ses på valgplakaterne i Ungarn  Foto: Ota Tiefenböck

Det er formentlig sidste gang, at Attila Mesterhazy(t.h.) kan ses på valgplakaterne i Ungarn Foto: Ota Tiefenböck

Det ungarske Socialistpartis skuffende valg får konsekvenser for partiets formand Attila Mesterhazy og formentlig også på partiets fremtidige politiske linie.

 Af Søren Riishøj, lektor i Statskundskab, Syddansk Universitet

Ungarn: Det nationale valg i april og især valget til Europaparlamentet den 25. maj var en stor skuffelse for Ungarns ledende oppositionsparti, Socialistpartiet og formanden Atilla Mesterhazy. Ved valget til Europaparlamentet fik partiet 10.92 procent af stemmerne mod forventet omkring 15 procent.

Til gengæld klarede Demokratisk Koalition, tidligere ministerpræsident Ferenc Gyurczany’s parti, sig uventet godt med en stemmeandel på 9.76 procent, og også Miljøpartiet formåede at blive repræsenteret i Europaparlamentet.

Nederlaget for Socialistpartiet var særlig markant i hovedstaden Budapest og i de større byer. Socialistpartiet fik blot to mandater valgt ind i Europaparlamentet og blev kun Ungarns tredjestørste parti, efter Fidesz (51procent) og Jobbik (14 procent).

Nederlagene for Socialistpartiet har allerede fået konsekvenser for partiformanden, Atilla Mesterhazy, som har måttet trække sig ikke alene fra formandsposten, men fra alle magtposter i sit parti.Der vælges ny formand for Socialistpartiet på en ekstraordinær kongres i juli. Hvor dyb udskiftningen i partiet bliver, er indtil videre uvist.

Også i Europaparlamentet vil de højrenationale, Fidesz og Jobbik være bedst repræsenteret. Fidesz har allerede hurtigt efter valgsejren erklæret en EU-aktivistisk linje, for eksempel når det gælder politikken over for Rusland, hvor partiet er imod sanktioner, politiske mærkesager, som modstand mod ”EU indblanding” og i spørgsmålet om ny præsident for EU-Kommissionen. Ungarn er som England, Holland og Sverige klart imod Jean-Claude Juncker’s kandidatur, og har i forvejen ikke haft det for godt med EU-folk fra Luxembourg.

Kilde: Hungarian Spectrum og ”Hungary Matters”

Share This