Ungarsk politik, Pegasus spionsagen fortsætter

Det ungarske flag, her på operabygningen i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Pegasus spionsagen har og vil uden tvivl fortsat sætte sit præg på valgkampen i Ungarn. For nogle dage siden nægtede repræsentanter for Fidesz at dukke op til et møde i det Nationale Sikkerhedsråd, indkaldt af oppositionen. Formand for rådet er Janos Stummer fra oppositionspartiet Jobbik.

Sagen om brug af Pegasus, produceret af det israelske selskab NSO Group, blev i Ungarn blevet rejst af mediet “Direkt 36”. Efter planen skal systemet bruges mod terrorister, men dette har ikke været tilfældet i flere lande. “Pegasus Spyware”  skal også være brudt ind på telefoner tilhørende journalister, ikke-regeringsvenlige selskaber og jurister. Systemet hævdes at være brugt også over for to tidligere statssekretærer i Orban administrationen.

Iflg. NSO Group sælges systemet kun til nationale myndigheder. Regeringen selv hverken afviser eller bekræfter at have brugt systemet. Justitsminister Judit Varga har overdraget sagen til andre instanser og er villig til på eget initiativ at tage sagen op på møder efter sommeren. Sagen betragtes af regeringen i Budapest som “nationalt hysteri” opildnet fra udlandet og især fra liberale grupper og venstrefløjen. 

Share This