Ungarsk opposition vælger Orbáns modstander. Fidesz starter en anti-kampagne

Gergely Karácsony vil muligvis blive oppositionens kandidat til premierministerposten Foto-Elekes-Andor

Ungarn: Selvom valget i Ungarn først afholdes til næste forår, kan det nuværende valgkamp sammenlignelig med lande som Tyskland og Tjekkiet, hvor der skal afholdes valg i de kommende uger. Ungarske oppositionspolitikere vil i løbet af de kommende uger konkurrere i et primærvalg, hvilket vil føre til en fælles udfordrer til Viktor Orbán samt afgøre navne på kandidater i alle 106 et-mandats distrikter. Fidesz reagerer med en underskriftsindsamling mod tilbagevenden af den socialistiske regerings æra samt med anti-kampagne billboards.

Oppositionens primærvalg finder sted fra næste weekend, anden runde er planlagt til den første uge af oktober. Fem oppositionspolitikere har fået flest stemmer til at stille op – Budapest borgmester Gergely Karácsony, borgmester Hóddmezővásárhely Péter Márki-Zay, formand for Momentum András Fekete-Győr, EU-politiker Klára Dobrev og formand for Jobbik Péter Jakab. Meningsmålingerne favoriserer Karácsony, Jakab og Dobrev.

Hvis ingen af kandidaterne får over halvdelen af stemmerne, vil de tre der får flest stemmer gå videre til anden runde. Der er spekuleres på, at Karácsony og Jakab muligvis ville træde opgive kandidaturen til fordel for den stærkere af de to, hvis det skulle se ud til, at Klára Dobrev ville vinde. Hun er tidligere premierminister Ferenc Gyurcsánys kone. Gyurcsány er fortsat upopulær for en stor del af de ungarske vælgere .

Fideszs anti-kampagne fokuserer på netop Gyurcsány. Store reklamekampagner og reklamekampagne med mottoet “Gyurcsány show – giv ikke floppet en chance mere.” På tidspunktet for indsamling af underskrifter til oppositionskandidaterne indledte Fidesz desuden en underskriftsindsamling, under navnet  “Stop Gyurcsány, stop Karácsony”, hvor borgmesteren i Budapest forbindes med upopulær ex-premierminister, under hvis æra Karácsony arbejdede på et regeringskontor.

Forløbet før primærvalget viser igen oppositionens største svaghed, at den ikke har nok base på landet. De fleste oppositionspartier ender med at stille deres kandidater i mindre end halvdelen af kredsdistrikterne. Gyurcsánys Demokratiske Koalition opstiller i flest distrikter, 60. I 11 distrikter stiller kun én person op for hele oppositionen.

Web Válasz online analyserede oppositionens chancer for at vinde valget. Ifølge deres beregninger ville oppositionen til at have flertal i parlamentet have brug for mere end 54 % af stemmerne på landsplan på grund af den opdeling af valgkredse, der sandsynligvis vil hjælpe Fidesz. I mindst 23 valgkredse burde forening af oppositionen alene være nok til at få mandat – i så mange kredse fik Fidesz mindre end 45 % sidste gang. Det eneste, der synes at være sikkert, er, at Fidesz vil miste et forfatningsmæssigt totredjedeles flertal efter valget, som Fidesz har i dag, dog kun med én stemme.

Karácsony har i forbindelse med primærvalget grundlagt Bevægelse 99, som har fået støtte af mange kendte personligheder. Under denne Bevægelse skal ifølge Válasz tre oppositionspartier – MSZP (socialister) og to grønne bevægelser LMP og Párbeszéd, indgå en koalition. Primærvalget kan ende Karácsony sejr. Til Budapest borgmesterens fordel kan blive, at vælgere fra storbyer og hovedsageligt fra Budapest sandsynligvis vil deltage i primærvalget. Formanden for Jobbik Jakab, der ifølge meningsmålinger fører, er dog stærkere på landet.

Artiklen er publiceret af den tjekkiske nyhedssite “Co se deje v Madarsku” (Hvad sker der i Ungarn), som Mr.East har indledt et samarbejde med. Der kan forekomme mindre oversættelsesfejl som skyldes manglende tidsmæssige og økonomiske ressourcer.

Share This