Ungarns udenrigsminister: ”Huxit” ikke på tale, men EU skal forandres

Szijjártó Foto- Agencia de Noticias ANDES

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: At Ungarn forlader EU (”Huxit”) er ren ”science fiction”. Ungarn er ikke ”anti-europæisk”. Det fastslår Ungarns udenrigsminister Péter Szijjártó i et interessant interview til det polske ugeskrift ”Do Rzeczy” (37.2021).

Et af de helt store problemer for EU, siger han, er fraværet af en civiliseret demokratisk debat. Har du synspunkter, der ikke passer det liberale mainstream, stemples du pr. automatik som ”anti-europæisk”. Som en demokratisk institution burde der være plads i EU for forskellige holdninger. Sådan forholder det sig desværre ikke. Det er dybt beklageligt. EU, fortsætter Szijjártó, står over for flere dybt alvorlige udfordringer.

Den ungarske udenrigsminister fastslår, at udenlandske investorer generelt har stor respekt for Ungarn, 99 pct. af dem taler slet ikke om politik. Alene i 2. kvartal i år steg det ungarske BNP med 18 pct.! Det indgyder respekt. Szijjártó tænker her især på de mange investorer fra Tyskland.

Visegrad-samarbejdet er vigtigt. Det overses, at samhandelen mellem Tyskland og Visegrad-landene, Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn, er 73 procent højere end Tysklands samhandel med Frankrig. Szijjártó kommenterer i interviewet også truslen fra EU om at fratage Ungarn (og Polen) penge fra EU’s nye fond for genopbygning efter COVID-19 pandemien. Argumenterne er usaglige, rent politiske og ideologiske, mener han.

EU-kommissionens forkvinde Ursula von der Leyen var faktisk på vej for at underskrive Ungarns plan for genopbygning, ja datoen var fastlagt. Rejsen blev aflyst med henvisning til den ungarske LBGT-lovgivning, der i ungarsk optik er et forsvar for børn mod seksuel propaganda. Også Afghanistan og flygtningestrømmen herfra omtales i interviewet. I princippet står vi, mener Szijjártó, over for de samme problemer som i 2015. Mange EU-lande har siden fulgt den hårde ungarske linje.

Spørgsmålet om ”EU exit” diskuteres mere åbent i Polen, hvor flere fremtrædende politikere i Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), fx Rychard Telecki og Janusz Kowalski, ikke afviser ”polexit”. Jaroslaw Kaczynski fastslår dog, fx i et interview den 15. august til det polske nyhedsbureau PAP, at et ”polexit” ikke er på tale og tilslutter sig dermed den officielle ungarske linje i det spørgsmål.

Et stort flertal af vælgerne er imod helt at forlade EU (”polexit”), iflg. den seneste måling, offentliggjort den 19. september kun godt 16 pct. Men Lov og Retfærdighedspartiet vil sammen med søsterpartier i EU kæmpe for nationalstaten og står fast på hver enkelt stats ret til selv at bestemme, fx når det gælder retsforhold og beskyttelse mod seksuel propaganda. 

Share This