Højere beskatning af udenlandske supermarkeder på vej i Ungarn

Lidl supermarked Foto: Artur Andrzej

Ungarn: Den ungarske regering vil forhindre madspild og har udarbejdet et lovforslag, som skal tvinge udenlandske supermarkedskæder at udlevere madvarer som er tæt udløbsdato til staten. Derudover vil regeringen hæve skatter og afgifter ved detailsalg for involverede butikker, udenlandske supermarkedskæder. Forslaget om tilsynet med supermarkedskæder, som forventes at træde i kraft til februar betegnes af kritikerne som åbenlyst protektionistisk politik og et hårdt angreb på udenlandske supermarkedskæder i Ungarn, skriver 24.hu.

Virksomheder med en nettoomsætning på 100 milliarder HUF (ca. to milliarder kroner) om året skal tilbyde fødevarer med en resterende holdbarhed på 48 timer til staten. Staten vil oprette Mad Genbrug Center (ÉMK) Nonprofit til dette formål. Endvidere vil staten hæve detailomsætningsafgiften fra 2,5 pct. til 2,7 pct. De berørte butikker omfatter Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar og Tesco, alle udenlandske supermarkedskæder. Regeringen erklærede mål er at spare mad og begrænse madspild. Ifølge statistikker kasserer ungarerne omkring 60-80 kg p.p. mad årligt.

Forhøjelsen af ​​detailomsætningsafgiften vil ikke kun gælde for supermarkedskæder, men også for andre forretninger, der sælger fødevarer. Det største problem ville dog ifølge Hungary Today ikke være den stigende skattesats, men at det nye lovforslag vil kræve, at butikkerne udarbejder en fødevareredningsplan, dvs. udpege en særskilt ansvarlig person og følge en særskilt regnskabsproces. ota

Share This