Ad

Ungarn protesterer mod overgreb mod det ungarske mindretal i Ukraine

Uzhorod Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn/Ukraine: Den ungarske regering har i skarpe vendinger protesteret til det ukrainske udenrigsministerium på grund af nye angreb mod det ungarske mindretals institutioner i Transkarpatien. Ukraines ambassadør er i den anledning kaldt til ”kammeratlige samtaler”. Det skriver Ungarns udenrigsminister Péter Szijjártó på facebook.

Ukrainske kommandoer trængte ikke alene ind i bygninger tilhørende mindretallet, eksempelvis hovedkvarteret i Ungvár (Uzhgorod). Også præsidenten for den ungarske kulturelle sammenslutning i Ukraine, László Brenzovica fik besøg af ubudne gæster, som besatte hans lejlighed. Angrebene fandt sted i kølvandet på en domstolskendelse i Zaporishia i øst-Ukraine, hvori der blev rettet beskyldninger om ungarsk separatisme.

De beskyldninger kaldes fra ungarsk side fabrikerede. Szijjártó erklærer, at den ungarske regering vil forsvare det ungarske mindretals rettigheder i hvert eneste internationale forum. Emnet vil blive taget op på næste NATO udenrigsministermøde. Den ukrainske regerings politik er fortsat ”anti-ungarsk”, intimiderer det ungarske mindretal på groveste måde, mener Ungarn. Den ukrainske adfærd er en direkte forhindring for landets tilnærmelse til NATO og EU.

Det er ikke første gang, Ukraine og Ungarn har været på kollisionskurs. Der har været ført forhandlinger mellem parterne, også Venedig-kommissionen under Europarådet har været inde i billedet. Men det er svært at få løst konflikten, også fordi aktioner fra ukrainsk side ofte er sket uden myndighedernes viden.