Ungarn lancerer landevej ud af corona-krisen, er Viktor Orbán altid et skridt foran alle andre?

Viktor Orbán Foto: Elekes Andor

Af Ota Tiefenböck

Ungarn: Ungarn var det første land der under en voldsom kritik fra alle andre byggede et grænsehegn i 2015. I dag, har flere europæiske lande et grænsehegn, og opførelse af grænsehegn sker uden særlige bemærkninger eller kritik.

Ungarn var også det første land, der gik imod strømmen i EU og bestilte den russiske vaccine mod coronavirus. Det skete på et tidspunkt hvor den russiske vaccine ikke engang blev nævnt i EU og hvis den blev det, fik den kun en negativ omtale. I dag har flere europæiske lande vist interesse for den russiske vaccine, og den europæiske udenrigsminister Josep Borell kaldte denne vaccine, som blev udviklet og præsenteret i august 2020, i sidste uge endda for “en god nyhed for menneskeheden”.

I sidste uge præsenterede den ungarske premierminister Viktor Orbán så en handlingsplan for at genoplive den nationale økonomi efter coronavirus-krisen. Det sker på samme tidspunkt, hvor hovedparten af de europæiske lande foreløbigt kun taler om restriktioner, ophør af restriktioner eller om vaccinering og vaccinationspas og hvor EU bruger mest af tiden på at forsvare sig selv og sine dispositioner i forbindelse med køb af vacciner.

Den ungarske selverklærede mål er blandt andet at støtte opførelse af ​​nye huse, erhvervslivet og uddannelse samt at holde unge mennesker i Ungarn, kan man læse på den ungarske regerings hjemmeside.

Ifølge Orbán har hans regering afstået fra “trangen til at vende tilbage til en subsidie-afhængig økonomi.” ”Udvidelse vaccinationsprogrammet vil medføre en ny økonomisk æra,” siger Orbán. Gradvis ophør af coronarestriktionerne skal ifølge Orbán finde sted i begyndelsen af ​​april på et tidspunkt i løbet af påsken. ”Hvis vi opretholder disciplin og følger foranstaltningerne, kan vi igen leve et friere liv,” siger Viktor Orbán.

Ungarn har godkendt både den russiske vaccine Sputnik V samt den kinesiske vaccine fra Sinopharm. De første doser af den russiske vaccine til vaccination af 20.000 mennesker er allerede ankommet til Ungarn og det forventes at vaccinering med den begynder i ugens løb. Vacciner til yderligere 300.000 mennesker ankommer i løbet af februar. Den kinesiske Sinopharm-vaccine forventes at ankomme inden udgangen af ​​måneden. I kombination med europæiske vacciner betyder det ifølge premierminister Orbán, at alle ungarere over 60 år vil blive vaccineret senest den 15. marts. I øjeblikket er 279.000 ungarere (101.000 med begge doser) blevet vaccineret med Pfizer- og Moderna-vacciner. Fredag modtog Ungarn desuden den første AstraZeneca sending til at vaccinere 20.000 mennesker. Mennesker med kroniske sygdomme under 60 år vil blive vaccineret.

Handlingsplanen er opdelt i tre faser. I den første fase, som ifølge Orbán begyndte i januar, reducerede regeringen moms på opførelse af ​​nye huse, indførte et lån på op til 6 millioner forints (ca. 120.000 kroner) til renovering af huse og indførte en 13. måned pensionudbetaling. Regeringen har også besluttet at afskaffe indkomstskat for personer under 25 år og har tilbudt et rentefrit lån på op til 10 millioner HUF (ca. 230.000 kroner) til små og mellemstore virksomheder med en løbetid på ti år.

Den anden fase løber fra 1. april til 1. juli vil have fokus på støtte til uddannelsessystemet. Finansminister Mihály Varga har afsat 1,5 milliard forints til udvikling af ​​universiteter. Orban sagde, at han håber, at beløbet stiger til 2 milliarder.

Den tredje fase vil derefter fokusere på udviklingen af ​​grøn energi og digitalisering og skal vare indtil omkring oktober 2021.

Udenrigsminister Péter Szijjártó siger, at den ungarske regering sidste år tilbød udenlandske virksomheder, der investerer i Ungarn, at dække halvdelen af ​​værdien af ​​deres investeringer, hvis deres medarbejdere beholder deres job under pandemien. Ifølge Szijjártó har Ungarn registreret en hidtil uset mængde af nye investeringer. Arbejdsløsheden er i øjeblikket lavere i Ungarn end før coronavirus-krisen. Den samlede værdi af investeringerne har angiveligt nået en værdi af 4,8 milliarder euro, 270.000 job blev opretholdt og 13.000 blev nyoprettet. Ifølge premierministeren er den ungarske ledighed nu den tredje laveste i Europa.

Share This