Ungarn kompenserer Tjekkiet for “Europa Kommissionens” fejl. Solidaritet eller populisme?

Illustrationsfoto: Pixabay

Ungarn/Tjekkiet: Ungarn sender i maj 40.000 gratis vacciner fra firmaer Pfizer og Moderna til Tjekkiet. Ifølge udenrigsminister Péter Szijjartó forventer landet at have størstedelen af befolkningen vaccineret i maj, fordi landet ikke mangler vacciner på grund af vaccinering med især kinesiske vacciner Sinopharm, men også den russiske Sputnik V. Over 2.2 millioner ungarere har allerede fået mindst én dosis af vaccinen og landet er, sammen med Malta, den mest gennemvaccinerede i EU.

Szijjartó skriver på Facebook:′′ På grund af Europa Kommissionens fejl i forbindelse med indkøb af vacciner har Tjekkiet været i en vanskelig situation. Fordi vi handlede i tide, og regeringen købte et stort antal østvacciner sammen med fælles kontrakter fra Bruxelles, er vi i øjeblikket på toppen af vaccination i EU. Derfor vil vi, ligesom Østrig og Slovenien, hjælpe vores tjekkiske venner, som vi vil donere 40.000 vacciner til i første halvdel af maj. På det tidspunkt har Ungarn vacciner nok til at vaccinere alle.”

Ungarn sluttede sig, i modsætning til Tjekkiet og Slovenien, ikke til den østrigske kansler Sebastian Kurzs krav, om en ′′mere retfærdig′′ omfordeling af vacciner i EU. Som følge af dette krav blev EU`s levering af vacciner til Tjekkiet reduceret. Både Østrig og Slovenien har kompenseret tjekkerne med en donation på henholdsvis 30.000 og 10.000 vacciner. Samlet vil Tjekkiet få 80.000 to-dosis vacciner fra disse tre lande. ota

Share This