Ungarn kan gå hårde tider i møde efter Merkels afgang

Ungarns parlament i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Tyskland/Ungarn: I Tyskland er forbundskansler Angela Merkels æra ved at være slut. Eksperterne er enige om, at uanset hvem der afløser Merkel i spidsen for Tyskland, vil det blive værre for den nuværende ungarske regering. Orbán mister en pragmatisk partner i Merkel, der altid har lagt stor vægt på tyske erhvervslivs interesser og ikke var glad for konflikter.

Merkel og Orbán har været medlemmer af Det Europæiske Råd i 11 lange år og over 30 år i toppolitik. Begge betragtede sig selv som Kohls børn og deres forhold var meget bedre, end det så ud udefra. Merkels tilbagetrækning fra CDU fandt sted sidste år, og siden har tyske politikere handledet langt mere beslutsomt over for den ungarske regering. De lod f.eks. Fidesz forlade Det Europæiske Folkeparti, efter at de polske liberale fra Borgerplatformen gav dem et ultimatum: Enten vi eller dem.

Merkels kandidat til premierministerposten Armin Laschet understregede før det tyske valg, at EU har brug for både Polen og Ungarn, men valget af ham mislykkedes, og CDU vil sandsynligvis gå i opposition.

Alt tyder på, at det bliver De Grønne, der kommer med i den kommende tyske regering, og det vil formentlig betyde en lang mere kritisk tysk tilgang til Orbáns regering. Men ikke kun fra De Grønne, men formentlig også fra de andre medlemmer af den kommende tyske koalition.

Artiklen er publiceret med tilladelse af den tjekkiske side “Co se deje v Madarsku”

Share This