Ungarn fastholder gode relationer til Rusland, Kroatien og Serbien

Foto: Kremlin

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Tætte og gensidigt fordelagtige forbindelser til Rusland er fortsat i Ungarns interesse, erklærede Ungarns udenrigsminister Péter Szijjartó i kølvandet på mødet med Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov tirsdag denne uge. Det skriver ”Hungary today” (24. og 25.8.2021).

Han tilføjede, måske provokerende for nogle i EU, at ”vores venner og allierede indtager samme holdning, men de vil ikke tale om det i åbenhed”. Ungarns bilaterale samarbejde med Rusland har ført til ”praktiske og pragmatiske” resultater, og det til trods for svære internationale omgivelser. Her tænkte han utvivlsomt på de fortsatte sanktioner over for Rusland, som Ungarn er tvunget til at følge. Lavrov svarede, at forholdet mellem Rusland og Ungarn bygger på ”sund pragmatisme”.

Igennem historien har Ungarn haft det bedst med et civiliseret samarbejde mellem øst og vest; modsat under kold krig og konflikt, i den seneste tid har Ungarn nydt godt af samarbejdet med Rusland om bekæmpelsen af COVID-19 pandemien. Den ungarske udenrigsminister kommenterede også Nord Stream 2 gasprojektet. Det projekt viser, at Rusland fortsat vil være en væsentlig leverandør af gas til Europa. Energisikkerhed er en betingelse for fortsat national suverænitet.

Det blev på det fælles pressemøde oplyst, at det ungarske flyselskab WizzAir nu åbner en base i St. Petersborg. Szijjartó omtalte også udviklingen i Afghanistan og pegede ikke uventet på faren for nye flygtningestrømme til Europa via Balkan-ruten.  Ukraine blev ikke forbigået. Ungarn støtter Ukraines territoriale integritet, men finder fortsat behandlingen af de nationale mindretal i Ukraine uacceptabel og dermed en hindring for Ukraines fortsatte tilnærmelse til EU og NATO.

Dagen efter mødet med Lavrov kom Kroatiens udenrigsminister Gordan Grlic-Radman på besøg i Budapest. Også det møde gik godt, lyder det fra den ungarske regering. Szijjartó roste Kroatien for ikke at slutte sig til den ”smædekampagne”, der er blevet ført mod Ungarn grundet den meget omdiskuterede LBGT-lovgivning. Den lovgivning er i ungarsk optik en beskyttelse for børn mod sexuel propaganda.

Ungarn ser også frem til et tættere samarbejde med Kroation på energi-området, bl.a. opførelse af en terminal for flydende gas på øen Krk. Herved muliggøres en yderligere spredning af energiimporten. Et trilateralt samarbejde mellem Ungarn, Kroatien og Ukraine vil også kunne kompensere for de tab, begrænsningerne til leverancer fra syd via Ukraine vil kunne medføre. Ungarn og Kroatien vil desuden åbne flere punkter for passage af grænsen mellem de to lande.

Szijjartó mødtes samme onsdag med Serbiens minister for integration, Jadranka Joksimvic og støttede her varmt serbisk medlemskab af EU. ”Vi får ingen EU-udvidelse uden Serbien”, erklærede han.

”Tomme medlemskabsløfter er meningsløse”.

Share This