Ad

Ungarn blæser til kamp mod techgiganternes censur

Hundub Foto: Screenshot

Af Michael Skovgaard

Ungarn: Webudviklere i Ungarn har lanceret det nye sociale medie Hundup som alternativ til Facebook og Twitter og de mange former for censur og særlige regler for brugere.

Skaberne siger, at der ikke er „beskyttede grupper“ på platformen, og at alle har ret til at ytre sig om den siddende regering eller oppositionen, Covid-19 og diverse minoriteter, så længe det sker inden for lovens rammer.

Dog er det forbudt at poste totalitære symboler eller opfordre til handlinger, som strider imod ungarsk lov. Og brugere opfordres til ikke at poste ekstrem vold, nøgenhed, sex og pornografi.

Tjenesten melder om 40.000 brugere indtil videre. Efter at Trump blev spærret på Twitter, har mange søgt mod andre tjenester som for eksempel Parler, som nu også er blevet lukket ned af Amazon.

Firmaet bag Hundup oplyser, at man ønsker fri konkurrence i modsætning til Facebook, som satser på fuld dominans. Og det bliver også slået fast, at det nye sociale medie ikke er finansieret af hverken Soros eller Orban.

Hvem der finansierer projektet er dog uklart. En af medejerne af Hundub Ltd. er et offshore-firma.

Grundlæggeren Csaba Pál oplyser endvidere, at man ikke ønsker at skabe trends eller være et forum for „influencere“.

Oppositionen hævder, at Orban og hans allierede står bag Hundub, og at Ungarn følger det russiske eksempel med at lukke Facebook ned. Og man mener, at Hundub skal bruges til at indsamle data fra brugere, som skal styrke Fidesz frem mod det kommende valg i 2022.