Ungarn afviser stadig Rutte som ny NATO generalsekretær

Mark Rutte Foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Ungarn afviser fortsat Mark Rutte, Hollands tidligere ministerpræsident, som ny generalsekretær for NATO. Det oplyste Peter Szijjarto, Ungarns udenrigsminister, under et pressemøde mandag sammen med Hunar Kellemev, lederen af det ungarske mindretals parti i Rumænien. Klaus Iohannis, Rumæniens præsident, har også meldt sit kandidatur, men hans chancer for at få jobbet betragtes som meget små.

Rutte har tidligere i skarpe vendinger kritiseret den ungarske regering, ikke alene når det gælder forholdet til Rusland og krigen i Ukraine, også i spørgsmål relateret til europæiske værdier, fx LBGT rettigheder. Det har gjort ham upopulære regeringskredse i Ungarn. Samme dag som det omtalte pressemøde havde Szijjarto holdt et møde med Litauens udenrigsminister Gabrielius Landsbergis, som Szijjarto efterfølgende omtalte som hørende til blandt de mest krigeriske politikere i EU, “høgene”. Ungarn, fastslog Szjijjarto, holder fast i sin egen linje uanset al kritik. Ungarn vil forblive fortaler fred i Ukraine.

Under sidste EU udenrigsministermøde blev han mødt med tilråb og protester fra modstandere pga. afvisning af en ny EU hjælpepakke til Ukraine på denne gang 6.5 mia. euro. Ungarn har også pure afvist at tvangshjemsende ukrainere bosiddende i Ungarn. Ukraine mangler soldater, men det er endnu et argument for at arbejde for fred. Står Ungarn helt alene i afvisningen af Rutte som NATO generalsekretær efter Stoltenberg, vil det formentlig være svært at fastholde et veto.

Måske valget til Europa-Parlamentet vil ændre styrkeforholdet i EU mellem højre og liberale så meget, at valget af ny NATO generalsekretær trækker ud. Slovakiet følger Ungarn et stykke ad vejen, når det gælder krigen i Ukraine. Om regeringen i Bratislava vil tage et opgør med NATO i sagen om ny generalsekretær, er ikke sikkert. Valget i Bulgarien vil også kunne føre til en mere pro-russisk politik. Hertil kommer det amerikanske præsidentvalg, der måske vil føre til genvalg af Donald Trump. Det vil i givet fald blive hilst velkommen i Budapest.

Share This