Ungarn afviser Kommissionens rapport om demokratiets tilstand, der er ingen problemer i Ungarn

Ungarns parlament i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Ungarn: Den ungarske regering afviser Europa-Kommissionens rapport om retsstats tilstand i medlemsstaterne. Justitsminister Judit Varga kalder den “absurd og falsk” og tilføjer, at “den ikke kan tjene som grundlag for yderligere diskussion om retsstaten i EU”. Varga beskriver rapporten og dens metodik som “forkert”, dens kilder som “ubalancerede” og indhold for “ubegrundet”.

Ifølge ministeren er det blot “endnu et angreb fra et centralt finansieret internationalt netværk inden for en koordineret politisk kampagne mod Ungarn”. Hun henviser til, at “af de 12 ngo` er, der er nævnt i det ungarske kapitel, fik 11 i de sidste år økonomisk støtte fra Open Society Foundation af George Soros.

I Ungarns tilfælde er der som sædvanlig hovedsageligt bekymring om medier og korruption. ′′ Uafhængige medier står over for systematisk obstruktion og intimidering,” lyder det fra rapporten. Dette fandt også “en systematisk mangel på beslutsomhed i efterforskning og retsforfølgelse af korruptionssager, der involverer høje embedsmænd og deres nære”, og opfordrer til en styrkelse af den retlige uafhængighed. Ifølge Varga er der dog i Ungarn tværtimod “real pluralisme, i modsætning til de mainstream medier i Vesteuropa, hvor venstreorienterede og liberale dominerer massivt “.

Politimagasinet skabte en rangliste over medlemslande i henhold til mængden af bekymringer: bekymringer svag rød viser bekymringer, mørk rød alvorlige bekymringer. Disse forekommer kun i Polen (2), Bulgarien (3), Ungarn (1) og Slovakiet (1). 

Ranglisten afslører nogle interessante fakta: 7 af de 10 mest problematiske stater blev medlem af EU i 2004. De (central) højreorienterede regeringer, som har overvægt i disse lande tilhører Det Europæiske Folkeparti, EPP). Ud af de 11 regeringer, hvor EPP-medlem er regerende parti, er 9 problematiske, mens ud af de 6 regeringer, hvor regerende partiet tilhører den socialistiske fraktion, er 5 i den modsatte ende af ranglisten. ota

Share This