Undtagelsestilstanden langs den polsk-hviderussiske grænse forlænget

Illustrationsbillede: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Belarus: Undtagelsestilstanden langs med den polsk-hviderussiske grænse er efter anbefaling fra det polske indenrigsministerium blevet forlænget med yderligere 60 dage. Polske myndigheder har fremlagt billeder af ”fremmede”, der siges at vise krænkelser af seksuel karakter af de ”fremmede” (”pædofili og zoofili”).

Billederne har naturligt nok været genstand for megen debat i polske medier. På pressekonferencen den 27. september kaldte indenrigsministeren (Mariusz Kaminski) situationen langs grænsen ”udsædvanlig anspændt”. Også forsvarsministeren (Blaszczak) og chefen for grænsebevogtningen (Tomasz Praga) var til stede. Fra polsk side siges, at de hviderussiske myndigheder åbenlyst handler aggressivt og politisk.

Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko har meget direkte sagt, at Polen og Litauen ikke har grund til at klage, da de fører hybridkrig mod Hviderusland.  Iflg. polske oplysninger har 9.000 personer siden august forsøgt at passere den polsk-hviderussiske grænse illegalt. De fleste har slet ingen eller forfalskede dokumenter for at skjule deres identitet. Blandt de ”fremmede”, som de kaldes, siges at være afsløret en iraker, hvis telefon viser forbindelser til Islamisk Stat (IS). En anden ”fremmed” har på sin telefon billeder af henrettede. Vores sikkerhed skal stå over alt andet, lyder det fra officielt holdt. Forrige weekend blev der iflg. ugeskriftet ”Polityka” (39.2021) i områder omfattet af undtagelsestilstanden fundet tre lig af ”fremmede”.

I den seneste ændring af loven om undtagelsestilstand fastslås, at ”fremmede” der passerer grænsen illegalt straks skal forlade polsk territorium (”push back”) og ikke have adgang til Schengen-lande. Afgørelsen kan træffes af grænsekommandanter. En retskendelse er ikke nødvendig. Der er også vedtaget love, hvorefter der skal ydes økonomisk kompensation til virksomheder, fx hoteller, restauranter og agroturisme, der har lidt tab under undtagelsestilstanden. I princippet ydes 2/3 i skattefri kompensation. Også den lov har været genstand for en del debat.

Det er, ganske som det var tilfældet under COVID-19 pandemien, ikke en enkel sag at udregne beløbene for kompensation præcist og retfærdigt. Spørgsmålet om undtagelsestilstanden er blevet en fast del af den politiske debat. Højrenationale har kaldt liberale, herunder Donald Tusk og Borgerplatformen, ”blødsødne”.

Share This