Ukrainske unge vil ikke i krig

Det ukrainske militær Foto: Det ukrainske Frosvarsministerium

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: Det er ingen hemmelighed, at Ukraine har svært ved at skaffe det nødvendige antal soldater. Det polske “Newsweek” bringer i den forbindelse en meget interessant analyse. Unge ukrainere forsøger i stort tal at undgå at blive indkaldt. De undgår at befinde sig på offentlige steder, fx på metrostationer, i dagtimerne for ikke at blive holdt op af politiet og afkrævet bevis for, at de har været på et af centrene for rekruttering og underskrevet de dokumenter, der skal til for at blive sendt på slagmarken. Rejser og ture til andre steder finder af selvsamme årsag ofte sted i nattetimerne. Mange går under jorden eller vælger at rejse til udlandet. Det koster op til 6.000 dollar at bestikke en grænsevagt. Det sker typisk via mellemmænd (på polsk:”przemytniki”).

Ifg. analysen i “Newsweek” kan kriminelle mellemmænd slet ikke betjene alle dem, der ønsker at passere grænsen og er villige til at betale for det. Ukraine har krævet unge, der befinder sig udlandet tilbagesendt, sådan at de kan udføre militærtjeneste. Men det krav er NATO-lande ikke meget for at efterkomme. En måling fra instituttet “Info Sapiens” viser, at halvdelen af unge  ikke ønsker at gå i krig og risikere døden. De føler sig heller ikke uddannet til at udføre jobbet. På sociale medier bliver vist video’er, der viser, hvor hårdt det politi, der skal rekruttere soldater går frem. Det fremmer heller ikke lysten.

Politiet skal efter sigende kende til 100.000 personer, der helt undlader at lade sig registrere.  Kun 20.000 er blevet pågrebet. Det samlede antal personer der har undladt indkaldelse kan være meget højere end de 100.000, på hele 900.000!

Den 18.maj blev alderen for indkaldelse til militærtjeneste sat ned fra 27 til 25 år. Et rygte siger, at Zelensky vil sænke alderen til 20. Nedsættelsen fra 27 til 25 år løser slet ikke problemet. I den aldersgruppe er der sammenlagt 470.000 personer. Det lyder af mange, men en del er allerede knyttet til militæret. Andre har arbejde der fritager fra militærtjeneste eller har psykiske eller fysiske lidelser, der gør dem uegnede. På slagmarken kræver en bataljon 200 soldater, men den har under de givne vilkår ofte kun 40.

Share This