Ukrainske gæstearbejdere skaber problemer i udlandet og i hjemlandet

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: Der skønnes at omkring fem mio. ukrainere arbejder i udlandet. I løbet af et år sender de et beløb på fem milliarder euro tilbage til Ukraine. Det skaber imidlertid også problemer for Ukraine. Udvandringen betyder at især den vestlige del af landet, Wolyn og Karpater områderne et godt stykke tømmes for folk i den arbejdsdygtige alder, og at der i de vestlige regioner i flere brancher er mangel på arbejdskraft.

Skal der eksempelvis skaffes håndværkere kan det være svært. Der er også udvandring til Rusland, men mest fra den østlige russisktalende del af landet. De lokkes med blandt andet hurtigt russisk statsborgerskab, siger formanden for fagforeningen for ukrainere i Polen, Jurij Karagin til det polske ”Polityka” (47, 2017).

Ukrainerne, siger han, søger arbejde de ikke kan få i Ukraine og derudover større sikkerhed. Polen har lige nu høj økonomisk vækst, hvilket skaber mange jobmuligheder og til bedre løn end i Ukraine, mens Ukraine slås med store økonomiske problemer, korruption og krigen i landets østligste del.

Tre mio. mennesker fra øst er blevet tvunget til at forlade deres hjem pga. krigen. Alene i Polen arbejder der godt 1 mio. ukrainere, nogle arbejder sort, andre legalt under forskellige former for arbejdstilladelser. Mange bliver groft udnyttet og underbetalt af deres arbejdsgivere.

For de udlændinge der arbejder i Polen, betaler arbejdsgiverne kun til de obligatoriske forsikringsordninger for omkring 400.000, hvilket indikerer at i hvert fald mindst halvdelen arbejder sort, heraf flest ukrainere.

Sort arbejde formidles som regel via mellemmænd, der står for at skaffe arbejds-, opholds- og arbejdstilladelser og visum og, om nødvendigt, bestikke myndighederne. Liberaliseringen af EU’s visumregler for ukrainere for få måneder siden kan betyde, at flere ukrainere i fremtiden vælger at rejse til EU-lande, hvor lønningerne typisk er højere end i Polen.

Share This