Ukraines’s nye udenrigsminister, hvem er han?

Sybiha-Foto-Office-of-the-President-of-Ukraine

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: I forbindelse med regeringsrokaden i Ukraine i starten af september blev Andrij Sybiha valgt som udenrigsminister. Han afløste Dmytro Kuleba, der har haft posten siden 2020, dvs. krigen med Rusland, en meget svær periode. Målet med rokaden var, som omtalt i mreast.dk, at tilføre regeringen “ny energi” og at styrke præsidentkontorets kontrol med ministrenes embedsførelse. Kuleba måtte lide under stigende krigstræthed både hjemme og i de lande, der støtter Ukraine militært og økonomisk. G-7 landene bevilgede under deres møde i Italien i juni måned et lån til Ukraine på 50 mia. dollar til Ukraine, men skændtes derefter om, hvem der skulle yde hvor meget. Tyskland slås med et underskud på statsbudgettet på op mod anslået 15 mia. dollar i 2025 og agter derfor at nedbringe støtten til Ukraine. Ønsket om at få indledt fredsforhandlinger hurtigst muligt er derfor taget til, også i regeringen i Berlin. 

Sybiha, den ny udenrigsminister, blev født i 1975 i byen Zboriv i det vestlige Ukraine. Han tog i voksen alder eksamen international politik ved Ivan Franko universitet i Lviv og fik derefter arbejde i udenrigsministeriets lovkontor. I flere omgange har han været knyttet til ambassaden i Warszawa, i årene 2008-2012 som rådgiver (“advisor envoy”). Han taler læser polsk og engelsk flydende og har igennem sit arbejde haft tætte relationer til det ret store ukrainske mindretal i Polen. Han har stået for en hård linje over for Rusland og skarpt kritiseret Nordstream II gasledningen. Sybiha har også, mellem 2016 og 2021, været knyttet til ambassaden i Tyrkiet og her talt for et “strategisk partnerskab” mellem de to lande.  I maj måned 2021 skiftede Sybiha  til præsidentkontoret og kom ad den vej til at høre til inderkredsen omkring Zelensky.

Han skrev udkast til flere af Zelensky’ mange taler. I april var han med til at planlægge modoffensiven mod Rusland, der som bekendt mislykkedes. Han var med til at planlægge Ukraine fredskonferencen i Schweiz her i juli 2024 og også den der er planlagt  til afholdelse senere i år, i november, hvor det er planen at Kina og Rusland skal være med. Ukraine har lige nu ikke det bedste forhold til Polen grundet dybe uenigheder om historien. Tusk forlanger, også omtalt i mreast.dk, at Ukraine undskylder massedrabene på polakker under 2. verdenskrig. Hertil kommer polske landmænds blokering af Ukraine’s eksport af korn via Polen til EU. Tusk har lige nu heller ikke det bedste forholdt til Berlin pga. uenighed de to lande imellem om håndteringen af sagen om sprængningen af Nordstream gasledningen. To planlagte møder er blevet aflyst.

Share This