Ukraines valutareserver vokser

Illustrationsfoto: Revisorweb

Ukraine: Ukraine kæmper med store sociale og økonomiske problemer. Men ikke på ét område. Ukraines valutareserver. Iflg. Ukraines nationalbank voksede valutareserverne alene i juli med 5.8 pct. Eller 1.2 mia. dollar. De udgør nu samlet 21.8 mia., højeste tal siden 2013. Reserverne rækker til at dække tre måneders import og har styrket den ukrainske valuta’s værdi siden januar med 9.1 pct. i forhold til dollar.

Det i sig selv har øget udenlandske investorers interesse i købe værdipapirer udstedt ukrainsk valuta (hryvna’en). Styrkelsen af den ukrainske valuta skyldes også bedre balance i udenrigshandelen. Siden begyndelsen af året er alene eksporten af korn vokset med 40 pct., op til 26.2 mio. ton. 5.1 mio. tons er salg af hvede til en værdi af 11 mia. dollar.

Største aftagere af kornet er Egypten, Kina, Holland, Tyrkiet og Spanien. Ukrainere i udlandet sender store beløb hjem til Ukraine (”remittances”), alene fra Polen over 10 mia. dollar om året. Fortsat udvandring af ukrainere til EU lande, især Polen og i stigende grad også Tyskland, hæmmer moderniseringen af økonomien og har ført til flaskehalse på arbejdsmarkedet med stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft. søren.riishøj

Share This