Ukraines dilemma, kan der holdes valg i 2024?

Et valgsted i den ukrainske hovedstad Kiev i 2014 Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: At holde frie og fair valg under krig og mediecensur virker absurd. Men ikke desto mindre er der nogle i Ukraine, der ønsker valgene afholdt i 2024 efter planen. Diskussionen herom tog yderligere til, da den amerikanske senator Lindsey Graham sidst i august opfordrede til at afholde valg i 2024.

Zelensky ønsker tydeligt en periode mere som præsident, selv om han i 2019 udtalte, at han kun ville være præsident i en enkelt periode. “Fortsætter krigen, vil jeg aldrig i mit liv opgive mit land. Jeg er garant for forfatningen”, erklærede han for nylig i et interview til det portugisiske nyhedsmedie RTP. I et svar til Graham siger Zelensky, at han i givet fald vil ophæve undtagelsestilstanden.

Men det at afholde valg under fortsat krig, har skabt kritik  i og uden for Ukraine. De fleste TV kanaler er under regeringskontrol, soldater vil ikke kunne stemme langs med frontlinjen, og millioner af ukrainer er flygtet til udlandet siden den russiske invasion. Zelensky erkender problemerne, men opfordrer Vesten til at yde 5 mia. hryvna, svarende til 120 mio. euro til at få oprettet stemmesteder og få sendt valgobservatører også til truede områder.

Olga Aivazovska, leder af NGO netværket Opora, advarer mod at afholde valg for tidligt. Frie valg kræver ytringsfrihed, fri bevægelse rundt i landet og god kommunikation mellem partier og vælgere. Det er helt umuligt under krig. Valg vil slet ikke kunne gennemføres i de områder, der er besat af Rusland. Dmytro Razumkov, der i 2019 var Zelensky’s kampagne leder men i dag i opposition, ser ikke for sig, at udenlandske observatører vil kunne sende missioner til frontlinjen og til områder der konstant bliver bombarderet. Og hvad med registrering af vælgere? I dele af landet er infrastrukturen jo totalt ødelagt.

Afholdes der valg, kan det føre til endnu mere splittelse i befolkningen. Sam Van der Staak, direktør for Det Internationale Institut for Demokrati og Valg Assistance, tvivler også. At sænke kravene til valgs afholdelse svækker blot demokratiets muligheder. At spørgsmålet om valg eller ej er så højt på dagsorden skyldes formentlig også, at der også efter planen skal afholdes valg i Rusland i 2024. Ikke at afholde valg i Ukraine kunne blive (mis) brugt politisk af Rusland. At krigen ophører inden 2024 er der ikke udsigt, snarere til “war for ever”.

Share This