Ukraines afgående ambassadør i Tyskland langer ud efter Ritter Sport

Af Michael Skovgaard

Ukraine: Andrij Melnyk er igen kommet i søgelyset i Berlin efter kritik af chokoladefirmaet. Han skælder Ritter Sport ud, fordi de stadig leverer til Rusland og har omdøbt deres slogan „Quadratisch, Praktisch, Gut“ til „Quadratisch, Praktisch, Blut“.

I et opslag på Twitter hævder han således, at ingen ukrainer nogensinde vil røre en plade chokolade fra Ritter Sport igen.

Ritter Sports chef Andreas Ronken forsvarer de fortsatte leverancer til Rusland,  som aftager 15-16 procent af firmaets samlede produktion. Ifølge ham handler det om arbejdspladser både i Tyskland, Rusland og for kakabønderne i Afrika og Sydamerika. Han fordømmer samtidig Rusland for invasionen i Ukraine og siger, at Ritter Sport agter at lade overskuddet fra salget i Rusland gå til velgørende formål.

Allerede tilbage i marts kritiserede Melnyk Ritter Sport, ford de ikke ville stoppe leverancerne til Rusland, og ved samme lejlighed opfordrede Ukraines udenrigsminister Kuleba til boykot af Ritter Sport.

Andrij Melnyk har flere gange været i vælten. Han har kritiseret Tysklands tøven med leverancer af våben og kaldt kansler Scholz en „fornærmet leverpølse“. Senere kom det frem, at han er glødende tilhænger af den ukrainske nationalistleder Stepan Bandera, som samarbejdede med nazisterne under 2. Verdenskrig. I starten af august gik han i flæsket på Sahra Wagenknecht fra Die Linke, som i lighed med andre politikere har kaldt sanktionerne mod Rusland for nytteløse. I et opslag på Twitter krævede han, at  de skulle stilles for en Nürnberg-proces 2.0. 

Tidligere har han også nægtet den tyske forbundspræsident Steinmeier deltagelse i et møde i Ukraine, og senest har han erklæret Sachsens ministerpræsident Michael Kretschmer for persona non grata i Ukraine, fordi denne har slået til lyd for fredsforhandlinger mellem Rusland og Ukraine.

Andrij Melnyk afslutter sit virke som ambassadør i Berlin 14. oktober. Det forlyder, at hans afløser bliver Olexij Makejev, som er tidligere politisk leder i udenrigsministeriet i Kiev. 

Share This