Ukraine hjemsender sin ambassadør i Georgien, Armenien fortsat på Ruslands side

Grænsen mellem Georgien og Sydossetien Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine/ Georgien/Armenien: Ukraine har mistet tålmodigheden med Georgiens forsigtige linje i forholdet til Rusland og derfor hjemsendt sin ambassadør i Tblisi. Det skriver ”Eurasianet” (1.3.2022). På en video kalder Ukraines præsident Zelensky Georgiens adfærd ”umoralsk”. Han roser til gengæld de demonstranter, der har protesteret mod regeringen. Også Ukraines ambassadør i Kirgisistan er blevet hjemsendt. Iflg. Zelensky retfærdiggør regeringen i Kirgisistan Ruslands aggression mod Ukraine.

En udløsende faktor i forholdet til Georgien har formentlig været den georgiske regeringens angivelige afvisning af ønsker om at sende frivillige og medicin til det krigshærgede Ukraine. Et fly der skulle bringe en gruppe frivillige fra Georgien til Polen kunne ikke lande i Tbilisi. Lederen af det georgiske regeringsparti Irakli Kobakhidze kalder regeringens linje ”pragmatisk”. At sende krigere til Ukraine vil uundgåeligt betyde, at Georgien bliver direkte involveret i krigen. Det er ikke klogt. Den georgiske regering handler ansvarligt, mener han. Tidligere har Georgiens Drøm, regeringspartiet, nægtet at diskutere krigen i Ukraine i et særligt møde i parlamentet.

Også Armenien har fastholdt lav profil, når det gælder krigen i Ukraine, har ydet Rusland diplomatisk støtte, men holder lav profil udadtil. I Europarådet var Armeniens det eneste land, der stemte imod at ekskludere Rusland, og Armenien undlod at stemme, da Ukraine var på dagsordenen i FNs råd for menneskerettigheder. Nederlaget i krigen med Aserbajdsjan om Nagorno Karabakh har gjort Armenien stærkt afhængig af Rusland. Zelensky har hævnet sig ved at støtte Aserbajdsjan. Zelensky har rost Aserbajdsjan for at sende humanitær hjælp og brændsel til Ukraine. At Zelensky flere gange har støttet Aserbajdsjans ”territoriale integritet”, med andre ord støttet landet i krigen om Nagorno-Karabakh, har bidraget til, at der i Armenien kun har været få demonstrationer til støtte for Ukraine i krigen mod Rusland.

Rusland har en militærbase i Armenien. Dertil kommer hensynet til den ca. 1 mio. armeniere, der bor i Rusland, og som rammes hårdt under den forventede økonomiske nedtur i Rusland. Bevæger vi os uden for Centralasien, til Balkan har det vakt nogen opsigt, at Serbien i FNs generalforsamling stemte for resolutionen, der fordømmer Ruslands angreb på Ukraine. Resolutionen berørte ikke spørgsmålet om at indføre sanktioner over for Rusland,. Dem er Serbien stadig imod. Rusland har derudover takket Indien for at have undladt at stemme for FN-resolutionen. 

Share This