Ukraine gør klar til ingen gas

 

Arsenij Jatsenjuk gør klar til Ukraine uden gas  Foto: Ota Tiefenböck

Arsenij Jatsenjuk gør klar til Ukraine uden gas Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Den ukrainske premierminister Arsenij Jatsenjuk sætter hårdt mod hårdt og opfordrer nu ukrainske myndigheder til at gøre klar til manglende gas fra på mandag. Det sker som en reaktion på det russiske energiselskab Gazproms udmelding om, at selskabet lukker ned for gassen til Ukraine, medmindre Ukraine betaler sin gæld, eller en del af den, til selskabet, samt forudbetaler landets fremtidige gasleverancer.

Arsenij Jatsenjuk beder de ansvarlige myndigheder ligeledes om at udregne ”erhvervsmæssigt begrundede” tarifer for transport af russisk gas i gennem Ukraine og har bedt landets justitsministerium om at gøre klar til en anklageskrift mod Rusland i en international domstol.

Rusland har i denne uge tilbudt Ukraine at nedsætte prisen for tusind kubikmeter gas med 100 dollars til 385 dollars. En pris som Ukraine nægter at acceptere, da landets politikere mener, at det fortsat er en pris langt ud over markedsprisen.

Ukraine tilbød Rusland i en kort periode at betale 326 dollars for tusind kubikmeter, men det har Rusland foreløbigt ikke reageret på. Forhandlingerne mellem Ukraine og Rusland er foreløbigt gået i stå, men vil formentlig fotsætte i løbet af de kommende dage. ota

Share This