Ukraine afviser at give politisk asyl til Saakasjvili

Mikheil Saakasjvili Foto: Uffe Gardel

Ukraine: Georgiens ekspræsident og tidligere guvernør i Odessa Mikheil Saakasjvili får ikke politisk asyl i Ukraine. Saakasjvili har meddelt, at han vil anke afgørelsen, skriver Ukrainskaja Pravda.

Det er anden gang, Saakasjvili får et negativt svar på sin ansøgning. Første gange skete det dog med den begrundelse, at han ikke afleverede sin ansøgning personligt, men via sin advokat.

Mikheil Saakasjvili var en af hovedpersonerne bag den georgiske Rosenrevolution i 2003 og blev i 2004 og frem til 2013 Georgiens præsident, hvorefter, efter hans parti Den Forenede Nationale Bevægelse tabte valget, emigrerede til USA. I 2015 fik Saakasjvili af Ukraines præsident Petro Porosjenko ukrainsk statsborgerskab og efterfølgende posten som guvernør i Odessa. I november 2016 opsagde Saakasjvili sit job i Odessa, efter egne ord i protest mod Petro Porosjenkos manglende indsats mod korruption. I juli blev han frataget sit ukrainske statsborgerskab.

Saakasjvili, som nu er statsløs, er eftersøgt i sit tidligere hjemland Georgien, hvor han står anklaget for magtmisbrug og korruption mens han var Georgiens præsident.

Den ukrainske offentlig anklager Jurij Lutsenko meddelte i sidste uge, at Saakasjvilis status som statsløs, vil give Ukraine mulighed for at udlevere ham til Georgien. Saakasjvili er i øjeblikket en af drivkrafterne bag demonstrationer ved det ukrainske parlament, hvor flere hundreder mennesker protesterer imod landets præsident Petro Porosjenko. ota

Share This