Ukraine afbryder forbindelserne til Hviderusland

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine/Hviderusland: Ukraine har valgt at afbryde alle relationer til Hviderusland. Det har udenrigsminister Dmytro Kuleba udmeldt. Alle kontakter er suspenderet, indtil udviklingen i Hviderusland ikke længere skader Ukraine. Dog er virksomhedsejere og IT folk fra Hviderusland velkomne i Ukraine. Det skriver det polske Center for Øststudier (OSW 2.9.20).

Ukraine har også lagt sig tæt op ad EU’s linje, når det gælder Hviderusland, har afvist præsidentvalget og støttet demonstranterne. Den linje er bakket op af Volodymyr Zelensky, Ukraines præsident, og civilsamfundsorganisationer i Ukraine. Et alvorligt stridsspørgsmål mellem Kijev og Minsk har været den meget omtalte ”Wagner gruppe”, en militant gruppering der blandede sig aktivt i den hviderussiske præsidentvalgkampagne og førte til flere skarpe anti-russiske udfald fra Aleksander Lukasjenko’s side.

Lukasjenko har nu udvist gruppens medlemmer til Rusland, uanset at 28 af dem, heraf 9 ukrainske statsborgere, forud havde kæmpet i Donbas. Dem krævede regeringen i Kiev udleveret til Ukraine, men forgæves. I kampen for at overleve har Lukasjenko angrebet regeringen i Kiev og droppet de anti-russiske markeringer, der op til præsidentvalget ellers havde sikret ham en vis støtte i vestlige lande og i EU.

Minsk har  over de sidste år været sæde for møderne i den trilaterale gruppe, der har forhandlet om deeskalering af krigen i Donbas. De møder kan ikke længere afholdes til skade for fredsprocessen. Konflikten har også et økonomisk aspekt. Hviderusland har i de sidste år været Ukraines 5. største handelspartner, i 2019 var samhandelen på 5.3 mia. dollar. I en tid med handelskrig også med Rusland er konflikten i Hviderusland blevet et alvorligt økonomisk problem for Ukraine. Ukraine har derfor en åbenlys interesse i hurtigst muligt at få skabt stabilitet i Hviderusland. Men det kan tage længere end ventet for et par uger siden. Lige nu forekommer konflikten i Hviderusland fastlåst.

Share This