Tysklands præsident fordrejer historien, mener ukrainsk ambassadør

Den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier Foto: Wikimedia

Tyskland/Ukraine: Den tyske præsident Frank-Walter Steinmeiers bemærkninger om det kontroversielle russisk-tyske Nord Stream 2 gasrørledningsprojekt skaber vrede i Ukraine. Den ukrainske ambassadør i Berlin sagde i en erklæring, at Steinmeiers “tvivlsomme historiske argumenter” er blevet modtaget med “forbavselse og fortørnelse” i Kijev, skriver DPA.

Det tyske præsidentkontor afviser imidlertid kraftigt Ukraines indvendinger. I et interview med Rheinische Post forsvarer Steinmeier Nord Stream 2 og hævder, at energirelationer er de sidste relationer mellem Europa og Rusland. Han påpeger desuden, at Tyskland skal tage hensyn til den “historiske dimension” og de tysk-russiske forbindelser, når de vurderer projektet, og minder om nazistysklands invasion af Sovjetunionen for 80 år siden.

”Mere end 20 millioner mennesker i det tidligere Sovjetunionen blev offer for denne krig. Det retfærdiggør ikke skylden for nutidens russiske politik, men vi må ikke miste dette bredere billede af syne, “siger Steinmeier.

“Præsident Steinmeiers bemærkninger har berørt os ukrainere,” siger den ambassadør Andrij Melnyk.

Han mener, at Nord Stream 2 er et geopolitisk projekt af den russiske præsident Vladimir Putin, som er i strid med ukrainske interesser.

”Det er derfor kynisk at bringe nazistregimets rædsler til spil i denne debat og tilskrive de sovjetiske ofre for den tyske krig udelukkende til Rusland,” siger Melnyk. Han påpeger at Steinmeier ikke eksplicit nævner de millioner af ofre for nazisme i Sovjet-Ukraine.

“Det er en farlig fordrejning af historien,” siger Melnyk. ota

Share This