Tyskland vil måske levere Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Ny forsvarsminister skal finde ud af, hvor mange der er indsatsduelige

Leopard 2 A7 Foto: Boevaya mashina

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Efter mødet på Ramsteinbasen fredag er der ikke truffet en endelig beslutning, men den nyudnævnte tyske forsvarsminister Boris Pistorius har ifølge den velunderrettede tyskprogede schweiziske avis NZZ fået til opgave at finde ud af, hvor mange Leopard-kampvogne i indsatsduelig tilstand Tyskland reelt kan levere.

Ifølge Pistorius forbereder man sig på en mulig aftale, og hvis man når til enighed, vil Tyskland levere. Indtil videre er der dog ikke truffet en endelig aftale.

Der har været mange spekulationer i danske medier med hensyn til den tyske kansler Scholz‘ tøven i sagen om leverancer af kampvogne. Nogle hævder, at Tyskland ikke vil gå enegang uden USA, og Tysklands modvilje mod en eskalering af krigen i Ukraine er også blevet nævnt – i lighed med især regeringspartiet SPD‘s interne splittelse med hensyn til Rusland og krigen i Ukraine. 

Her på redaktionen vover vi dog en lidt anden teori. Vi har tidligere beskrevet den tyske hærs elendige tilstand som følge af årtiers svigt under tidligere inkompetente forsvarsministre. Og der venter den nye forsvarsminister en mammutopgave med at rette op på det med de 100 mia. euro som er bevilget til det tyske militær.

Måske handler det i virkeligheden om, at det er dybt pinligt for Tyskland, hvis man reelt ikke kan levere indsatsduelige kampvogne. Som vi tidligere har skrevet, er Rheinmetall klar tll at istandsætte kampvognene, men det vil tage tid.

Et andet spørgsmål er, hvorvidt de nuværende Leopard-kampvogne i den tyske hær er klar til kamp. Ifølge kilder er kun 130 ud af 300 Leopard-kampvogne brugbare. Og kan Tyskland bare hive dem ud af NATO-forsvaret af østflanken for at tilgodese Ukraine? Næppe.

Det samme gælder de nye pansrede Puma-køretøjer, som alle faldt igennem med tekniske fejl og reelt måtte tages ud efter en storstillet øvelse i december.

Share This