Tyskland vil gøre cannabis lovligt – og hvad vil det betyde for Danmark?

Illustrationsfoto: Wikimedie

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Den tyske regering overvejer at legalisere hash og marijuana. Ifølge et lovforslag fremsat af sundhedsminister Karl Lauterbach (SPD) vil det blive lovligt at besidde op til 20-30 gram hash eller marijuana til eget brug – det skriver flere tyske medier.

„Fremstilling, salg og dyrkning af cannabis vil blive tilladt inden for statsligt kontrollerede rammer“, lyder det i et udkast til forslaget. Til personer over 21 år skal der ikke være nogen grænse for indholdet af THC, som giver den euforiserende virkning. For personer under 21 år skal der dog være en grænse.

Argumentet for lovliggørelsen er at få mere kontrol med forbruget især blandt unge og den kriminalitet, som er forbundet med salg af hash og marijuana.

Lovforslaget skal nu behandles, men EU-regler kan komme i vejen. Og fra sydtysk side advarer Bayerns sundhedsminister Klaus Holetscheck (CSU) mod, at en sådan lov kan føre til reel „narko-turisme“, hvis indbyggere i Tysklands nabolande frit kan købe stoffer i Tyskland. Og flere lande i Schengen-samarbejdet har som bekendt ingen grænsekontrol.

Set med danske briller kan begrebet „grænsehandel“ også få en helt ny betydning, hvis loven bliver en realitet. I praksis kan man forudse kaotiske tilstande, hvis al trafik og alle passagerer mellem Danmark og Tyskland skal kontrolleres for besiddelse af hash eller marijuana.   

Share This