Tyskland kan nå i mål med gasforsyning inden vinteren – det videre forløb afhænger af flere ting

Foto: Ulrichulrich

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Den lurende gaskrise i Tyskland kan måske blive afværget. Ifølge de seneste meldinger er lagrene nu 71 procent fyldte. Målet er 80 procent 1. oktober og 90 procent 1. november.

Trods usikkerhed om fremtidige leverancer via Nord Stream 1 er der en realistisk mulighed for at nå målet 1. november. Det kritiske punkt er så perioden frem til 1. februar, hvor lagrene skal være 40 procent fyldte.

Afgørende bliver vinterens temperaturer, og om tyskernes plan om 20 procents besparelse på gasforbruget kan realiseres uden for store problemer. Og så skal der fortsat flyde en vis mængde russisk gas. 

Dernæst skal de planlagte LNG-terminaler til modtagelse af amerikansk gas være i drift ved årsskiftet. Videre drift af de tilbageværende atomkraftværker bliver drøftet. Indtil videre er De Grønne imod.

Flere kulkraftværker kommer i drift igen, og de skal primært producere strøm, da det er uhensigtsmæssigt at producere el med gas.

Altafgørende bliver også udviklingen i Ukraine, og det store spørgsmål er, om Rusland reelt har råd til at undvære indtægterne fra eksport af gas til Tyskland og Europa på længere sigt. Kina eller andre lande kan ikke umiddeltbart aftage den samme mængde som Europa som følge af infrastrukturen.

Share This