Tyske politikere kræver strenge straffe til uromagere i Stuttgart – dommer tvivler på, at det vil ske

Urolighederne i Stuttgart Foto: Youtube

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Efter urolighederne i Stuttgart forrige fredag kræver flere politikere, at retsstaten holdes i hævd, og at gerningsmændene bliver straffet. Dommeren Thorsten Schleif fra delstaten NRW tvivler dog på, at det kommer så vidt. Han mener ganske enkelt, at retsstaten er for svækket.

Indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) har betegnet urolighederne i Stuttgart som et alarmsignal for retsstaten. Han forventer, at de lokale myndigheder idømmer hærværksmændene hårde straffe.

Under en pressekonference med Baden-Württembergs indenrigsminister Thomas Strobl (CDU) sagde Seehofer, at optøjerne i Stuttgart skal ses i en større sammenhæng på landsplan. Tendensen er, at vold mod politiet, brandfolk og redningsfolk i det hele taget er i kraftig stigning. Flertallet af borgerne står bag politiet, men der findes også segmenter i befolkningen, som anser politifolk og andre embedsmænd for at være „fjender“.

Strobl erklærede, at det må være slut med at miskreditere politiet, og at „hoben“, som hærgede Stuttgart forrige fredag, skal stilles til regnskab. Og selv om hoben består af flere hundrede gerningsmænd, skal ingen føle sig sikre på, at de ikke bliver straffet.

Thorsten Schleif, som er dommer i delstaten NRW, tvivler dog på, at gerningsmændene for alvor har noget at frygte. I et interview med nyhedsmediet Focus sagde han, at de fleste af de 500 ballademagere i Stuttgart tilsyneladende slipper for straf, selv om der blev anrettet skader for et større millionbeløb.

Han sammenlignede situationen med nytårsaften i Köln for to år siden, hvor der blev indgivet 661 anmeldelser om seksuel chikane mod kvinder, men kun tre gerningsmænd blev dømt.

„Retsstaten er for svag til at retsforfølge gerningsmænd, og derfor vil det næppe få konsekvenser, da myndighederne i Tyskland reelt ikke er i stand til at handle“, lød det videre fra Schleif.  

Ifølge Schleif bliver gerningsmænd ikke straffet konsekvent. Årsagen er for få politibetjente og et retssystem, som er svært overbelastet – ikke mindst på grund af de mange asylsager.

Samtidig har besparelser og personalenedskæringer medført, at det er umuligt for myndighederne at straffe og retsforfølge mennesker, som udøver hærværk og politivold i større flokke.

„De kriminelle vil opfatte de manglende konsekvenser som et udtryk for retsstatens svaghed og et grønt lys for videre aktiviteter, som ikke vil blive straffet.“ Ifølge dommeren vil dette „retsløse rum“ blive udnyttet af ballademagere, højre- og venstreorienterede og religiøse ekstremister samt de kriminalle klaner.

Den seneste fredag aften i Stuttgart forløb forholdsvis fredeligt, ikke mindst fordi der var udkommanderet store politistyrker.

Dog melder politiet om en særdeles aggressiv stemning i storbyen.

Share This