Tyske myndigheder strammer grebet om det højrenationale parti AfD, venstreekstreme går fri

AfD Bundesparteitag i april i Köln

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Flere tyske medier beretter, at „Verfassungsschutz“ – det tyske svar på PET – har valgt at kategorisere hele det demokratisk valgte parti AfD som værende højreekstremistisk, og derfor bliver partimedlemmer nu sat under særlig overvågning. Tidligere har den højreekstremiske fløj af partiet – den såkaldte „Flügel“ – været under særlig overvågning, men den er nu ændret til at omfatte hele partiet. De nærmere detaljer er ikke blevet offentliggjort, men der tales om drastiske forholdsregler i form af telefonaflytning og decideret spionage i bedste Stasi-stil. Og man overvejer at fratage medlemmer af partiet mulighed for ansættelse i den offentlige sektor.

AfD har protesteret mod de nye tiltag og hævder, at det er myndighedernes forsøg på at knægte ytringsfriheden og afskrække vælgere fra at stemme på partiet ved det kommende valg til Forbundsdagen i september 2021.

Partiet står til omkring 10 procent, hvis der var valg i morgen. De stemmer ville være nok til at sikre en ren borgerlig regering i Tyskland sammen med CDU/CSU og FDP, men AfD i en regering er tabu, da partiet betragtes som værende „nynazistisk“ af de etablerede partier.

AfD står stærkt i de tidligere østdelstater og blev det næststørste parti i delstaten Sachsen med 27 procent ved delstatsvalget i 2019. Partiet er grundlæggende nationalkonservativt og indvandrer- og EU-kritisk og deler således mange værdier med regeringerne i nabolandene Tjekkiet, Slovakiet, Polen og Ungarn samt Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige i Danmark.  

Det nye tiltag har skabt debat i Tyskland set i lyset af udviklingen hos AfD‘s politiske modpol Die Linke, som netop har valgt en ny dobbeltledelse med to kvinder. Her er Janine Wissler kommet i søgelyset, da hun tilsyneladende har nære forbindelser til den trotskistiske fraktion Marx.21, som også bliver overvåget af  PET som værende ekstremistisk.

Senest har avisen „Die Welt“ boret i sagen og dokumenteret, at en tredjedel af die Linkes medlemmer i Forbundsdagen har nære forbindelser til grupperinger på den yderste venstrefløj, som søger at omstyrte det tyske samfund med brug af vold og væbnet revolution.   

Indtil videre er der ikke planer om at indføre samme drastiske forholdsregler med hensyn Die Linke. Partiet er en vigtig brik i den rød-grønne blok, hvor den siddende finansminister Olaf Scholz i Groko‘en har skudt valgkampen i gang med heftig kritik af regeringspartneren CDU/CSU. Målet for SPD er en rød-grøn-rød regering efter det kommende valg sammen med De Grønne og Die Linke. Hvis der var valg i morgen, står dette trekløver til 40-43 procent af stemmerne jævnfør de seneste meningsmålinger.

Share This