Tysk udenrigsminister: Aldrig mere russisk gas

Annalena Baerbock Foto: Heinrich-Böll-Stiftung

Af Michael Skovgaard

Tyskland/Ukraine: Den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock (De Grønne) var tirsdag på besøg i Ukraine, hvor hun sammen med præsident Zelenskij var på besøg i den ødelagte by Butsja, som er en forstad til Kiev.

Udenrigsministerens besøg kan tolkes som en opblødning af det anspændte forhold mellem kansler Scholz og Ukraine – og ikke mindst den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier, som ikke var ønsket som deltager i tidligere møder mellem Ukraine og flere østlande.

Ifølge avisen Berliner Morgenpost skulle Baerbock have lovet Zelenskij, at Tyskland fremover vil gøre sig helt uafhængig af russisk gas. En eksakt tidsfrist melder historien dog intet om. Ifølge tidligere meldinger fra den tyske regering vil der gå en rum tid, før Tyskland kan være 100 procent uafhængig af russisk gas.

Den tyske regering og især vicekansler Robert Habeck (De Grønne) arbejder intenst på en nødplan, hvormed Tyskland skal gøres i stand til at modtage flydende gas (LNG) fra bl.a. USA, Australien og Qatar.

Baerbock ville dog ikke give tilsagn om ukrainsk medlemsskab af EU. Ifølge hende er der ingen „kort“ genvej til et muligt medlemsskab af EU for Ukraine.

Share This