Ad

Tysk kanslerkandidat vil videreføre arven efter Merkel

Markus Söder Foto- Mueller :MSC

Af Michael Skovgaard 

Tyskland: Bayerns ministerpræsident Markus Söder (CSU), som er en mulig kandidat til at overtage kanslerembedet, kalder Merkel for en af de største tyske ledere gennem tiderne og vil videreføre hendes linie – det sagde han til „Berliner Morgenpost“.

„Enhver der tror, at man kan vinde det kommende valg via et brud med Merkels linie, tager grueligt fejl. Hun er en af de største kanslere i Tysklands historie på linie med Konrad Adenauer og Helmut Kohl. Og desuden er der stor tilslutning til hendes politik i Tyskland generelt. Arven efter hende skal videreføres, men samtidig tilføres nye ideer til den næste etape af tysk politik“, sagde den sydtyske „dark horse“ til berliner-avisen.

CDU/CSU bliver med al sandsynlighed afhængig af De Grønne, når der skal dannes en ny regering efter valget i september i år. Til det sagde Söder:

„De Grønne skal finde ud af, om de vil gå til højre eller venstre, hvis de skal bevare vælgernes tillid. Partiet skal endegyldigt beslutte, om man vil samarbejde med de borgerlige partier eller stræbe efter en rød-grøn regering sammen med SPD og Die Linke.“

Ifølge flere meningsmålinger foretrækker flertallet af tyskere en regering med CDU/CSU og De Grønne. Det kræver dog, at De Grønnes borgerlige fløj, som er med i flere delstatsregeringer i Sydtyskland, får overtaget i forhold til partiets venstrefløj, som er med i de nordlige delstatsregeringer i Berlin, Hamburg og Bremen.

Indtil videre har Robert Habeck – den ene af De Grønnes to ledere – afvist Söders „omklamring“, da partiet hellere vil have en rød-grøn regering.

I weekenden afgøres det, hvem der bliver ny formand for CDU, og her er tre kandidater i spil. Friedrich Merz ønsker at vende tilbage til en mere konservativ linie og dermed et brud med Merkels kurs. NRW‘s ministerpræsident Armin Laschet vil videreføre Merkels kurs, og outsideren Norbert Röttgen ligger et sted midt imellem. Sidstnævnte har klart tilkendegivet, at han vil støtte Söder som kanslerkandidat. Eneste alternativ for CDU/CSU er en koalition med FDP, som nærmer sig spærregrænsen på 5 procent og dermed risikerer at ryge helt ud af Forbundsdagen.