Tysk kanslerfavorit vil have Sputnik V-vaccine. I Frankrig er den Putin-propaganda. Intet fælles fodslag i to ledende EU-lande

Den første sending af Sputnik V til Argentina Foto: Casa Rosada

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Lørdag sagde Bayerns ministerpræsident Markus Söder til flere sydtyske lokalaviser, at den russiske Sputnik V-vaccine skal godkendes hurtigst muligt og tages i brug i Tyskland.

Söder erklærede, at Tyskland bør tage ved lære af den elendige håndtering af de første bestillinger af vaccine, og at EU fra nu af skal tage sig sammen og bestille så mange virksomme doser som muligt.

I nabodelstaten Thüringen beklagede ministerpræsident Bodo Ramelow (Die Linke) de „vesttyske“ forbehold over for den russiske vaccine, og han tilføjede, at det ikke har noget med politiske forhold at gøre at redde så mange menneskeliv som muligt, og i øvrigt kalder han den ideologiske modstand mod en russisk vaccine for latterlig.

Ifølge Ramelow skal Sputnik V godkendes af EMA på lige fod med alle andre vacciner, men derfor kan man godt allerede nu indgå nogle rammeaftaler om levering af den russiske vaccine. Kansler Merkel har senest lovet at se på sagen og indlede forhandlinger. Ifølge Ramelow skulle der være muligheder for at producere den russiske vaccine på licens i en fabrik i nærheden af Augsburg.

Godkendelsen af den russiske Sputnik V-vaccine skulle være i gang hos EMA, og den tyske regering har tilkendegivet, at man agter at benytte vaccinen, selv om den franske udenrigsminister fredag udtalte, at russerne misbruger Sputnik V som „et propagandamiddel“.

Frankrig havde en vigtig rolle i de indledende EU-forhandlinger om indkøb af vaccine, da man satsede på det franske medicinalfirma Sanofi‘s vaccine, som dog har vist sig ikke at virke.

Söders udmelding skal ses i lyset af Merkels og den tyske regerings elendige håndtering af vaccine-situationen, og den varsler det første alvorlige skud i den tyske valgkamp. Ifølge flere målinger har 53 procent af tyskerne mest tiltro til Markus Söder(CSU) som kommende kansler, hvorimod den nyvalgte formand for CDU Armin Laschet er helt i bund med under 20 procent.

CDU/CSU forventes at tage endelig stilling spørgsmålet om, hvem der skal være kanslerkandidat til valget i september efter påske.

Share This