Tyrkiet-Armenien forholdet forbedret efter den russiske invasion af Ukraine

Tsitsernakaberd, et mindesmærke i Jerevan til minde om halvanden million dræbte armenere Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tyrkiet/Armenien: Samtaler op diplomatisk niveau mellem Tyrkiet og Armenien er blevet yderligere forstærket efter den russiske invasion af Ukraine. Udsigterne til oprettelse af diplomatiske forbindelser og øget samhandel er klart bedre end før krigen i Ukraine. Der vil ikke blive åbnet ambassader, men akkrediteret ambassadører, og grænsetrafikken vil blive lettet. Spørgsmålet om det tyrkiske folkemord mod armeniere eller ej bliver ikke løst foreløbigt, er skud ”ud til højre”.

Armeniens udenrigsminister Ararat Mirzoyan mødtes med sin tyrkiske kollega Mevlut Cavusoglu 12. marts under en international konference i det sydlige Tyrkiet. Det møde var på det højeste diplomatiske niveau i 12 år! Forholdet mellem de to nabolande har været hårdt belastet grundet Tyrkiets tætte forbindelser til Aserbajdsjan og den uløste århundredelange strid om folkemordet på armeniere omkring 1. verdenskrig.

Siden våbenstilstanden i Nagorno Karabach i 2020 har der været sporadiske kampe. Sejren i krigen betød, at den omstridte provins nu anerkendes som værende en del af Aserbajdsjan. Rusland var aktivt involveret i forhandlingerne om en våbenhvile i 2020 og har også sendt fredsbevarende styrker, men det russiske engagement er mærkbart svækket efter invasionen af Ukraine 24. februar. Det har helt givet bidraget til at øge interessen for at forbedre de bilaterale relationer.

En normalisering vil være en ”win-win” løsning. Både Aserbajdsjan og Armeninen vil stå stærkere i Kaukasus regionen. Armenien har af både politiske og økonomiske årsager svært ved at forholde sig kritisk til den russiske invasion af Ukraine. Rusland har en vigtig militærbase i Armenien. Aftalen med Aserbajdsjan vil give Armenien en noget større handlefrihed i forhold til Rusland. Aserbajdsjan har den samme interesse. Rusland har leveret våben til både Armenien og Aserbajdsjan. Cavusoglu’s møde med Mirzoyan skal også ses som et forsøg fra tyrkisk side på at styrke relationerne til EU-lande, Israel, Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og Grækenland, 

Share This